32

Отличиха млади участници в проект, посветен на културата на Пазарджишко

30 младежи бяха отличени за участието си в проекта „Култура Пз“, който фондация „Ви арт“ реализира с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2023 година.

Дейностите от творческите работилници бе обобщена в изложба, каталог със снимки и текстове, създадени от младежите и документален филм. Те бяха представени в ХГ “Георги Машев“ в Пазарджик, където всеки от участниците в проекта „Култура Пз“ получи сертификат и подаръци фотографски каталози и книги от Вили Тодорова, председател на фондация „Ви арт“.

Събитието уважиха заместник-кметът на община Пазарджик г-н Любомир Гечев, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, заместник-областният управител г-н Ангел Димитров, както и много общественици и приятели на участниците.

Предстои изложбата да бъде показана на 19.02.2024 г. в Паталеница, където бяха съсредоточени част от събитията, свързани с културно-историческото наследство.

В рамките на проекта бяха осъществени три уъркшопа, проведени от менторите Никола Колев, Александър Иванов и Диляна Матакиева.

Първият от тях бе на тема „Опазване и разпространение на културно наследство със средствата на фотографията“и се проведе в Паталеница. Заниманията с младежи на възраст между 15 и 29 години се водеха от фотографа и учител Никола Колев, който представи свои фотографии свързани с опазване и разпространение на културно-историческото наследство – архитектурни, исторически и етнографски обекти в региона. Следваха снимки на открито, като  начинаещите фотографи заснеха 900-годишната църква в Паталеница, както и Баткунския манастир над селото.

Вторият уъркшоп "Природата като културна ценност - през погледа на визуалните изкуства" се проведе през ноември 2023 г. от фотографа Александър Иванов - mastersal, който представи свои фотографии свързани с природата, нейното опазване и начина на представяне на красиви природни обекти. Той сподели пред младите фотографи как се снимат природни картини, предаде техники и тънкости в пейзажната фотография. Засегнати бяха въпросите за естетическите и културни ценности, за ползите от изкуството. Работилницата предостави на младите хора възможност за придобиване на знания за природните дадености в района на община Пазарджик, на умения за практикуване на фотография, за повишаване на личната и обществена култура.

Третият, последен уъркшоп, бе на тема "Литературните ценности в културното наследство - "Пролетта на един град" и се реализира в Пазарджик през декември 2023 г. от г-жа Диляна Матакиева, преподавател по литература и културен предприемач. В рамките на два дни бяха разгледани въпросите за естетическите и културни ценности, за ползите от изкуството и свързаността на писане на текстове и анализи на фотография. Основната тема на уъркшопа бе взаимствана от книгата на Константин Кантарев „Пролетта на един град“, а целта бе представяне на литературното наследство на Пазарджик и достигането до младежите, което от своя страна да им предостави нови знания, формиране и затвърждаване на умения и успешното им прилагане.

Основната цел на проект „Култура Пз“ е стимулиране на инициативността, самоорганизирането, младежкото творчество и изявата на младите хора, като им осигурим подкрепяща среда и създаване на условия и насърчаване на интереса им към културата и изкуството чрез включване в дейности за осмисляне на свободното им време и за развитие и израстване като способни, ангажирани и овластени млади хора.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?