32

Отличиха четирима души със званието „Почетен гражданин“

Четирима са новите почетни граждани на Пазарджик. Петима пък бяха удостоени с отличието „Почетен знак за граждански принос. Един от тях обаче отказа да го приеме.

Отличията бяха връчени по време на тържествената сесия на Общинския съвет, която по традиция се провежда в навечерието на специалния ден. Тя започна с изслушването на Химна РБългария и Химна на Пазарджик и приветствия за предстоящия Празник на Пазарджик, който ще бъде отбелязан за 38-и път в новата история на града.

Пръв получи званието си журналистът Иван Гарелов.

„Няма да крия, че бях изненадан от тази награда, защото педи 60 години съм излязъл от Пазарджик - призна той. - Но се оказа, че все пак имам корени в този град и държа да подчертая, че част от тази награда се полага на моите родители, които бяха истински отдадени на хората в Пазарджик. За времето, което ми остава, ще направя всичко възможно да оставя някаква следа в Пазарджик, може би някаква книга, стига да успея, стига да получа съдействие и да имаме повод още един път да се срещнем“.

Скулпторът Спас Киричев разказа с признателност за късмета си, след като получи отличието. 

„Късметът да се родя в този град - градът на Станислав Доспевски, на Георги Герасимов, на Величко Минеков. Имах късмет преди 35 години, когато се върнах в родния си град, че тогавашната културна общественост ми повярва и помогна на един млад автор. Имах късмет, че имах много добри учители - както в Пазарджик, така и в София, които ме научиха на занаят и ми помагаха после при изграждането на монументалните работи. Визирам проф. Величко Минеков. Имах късмет и с моето чудесно семейство - съпруга и две деца, които са дипломирани художници и мога да кажа, че много от монументалните работи са общо дело“ - каза Киричев, като допълни, че има още сили и желание да твори.

Доц. д-р Мария Пишмишева-Пелева от МБАЛ-Пазарджик не успя да приеме лично високото отличие, тъй като бе възпрепятствана, но израти поздравителен адрес, който бе прочетен от Таня Колчакова-Янева. В обръщението си тя благодари за номинацията. Припомни за зловещата пандемия от Ковид-19, когато за известно време се е наложило да работи с гипсиран крак, защото в такъв момент собствените несгоди трябва да отстъпят на по-важни неща.

„Моят живот и кариерно развитие са в Пазарджик и се гордея с това. Затова мечтая за един град, пълен с хора, за културни зали, кина и библиотеки, пълни с деца и младежи“- написа още д-р Пишмишева, като пожела на всички да са здрави и да обичат града.
Наградата на проф. Тодор Балкански получи неговата съпруга г-жа Варданян.

„Много Ви благодаря, че помните и почитате моя велик съпруг! - каза тя в обръщението си. Имах щастието да живея 17 години с проф. Балкански - духовен и качествен човек. И наистина имате късмет, че сте имали такъв гражданин“. 

Петима души бяха удостоени с „Почетен знак за граждански принос“ - Продрум Димов и Георги К. Спасов,  шахматистката Стефка Савова, волейболната легенда Тодор Алексиев и Петя Баракова - капитан на националния тим по волейбол. Един от тях обаче отказа да го приеме. 

Георги Спасов, който беше предложен първоначално за почетен гражданин, а впоследствие бе решено да получи почетен знак, припомни, че тази година навършва 75 години и спомена: „Имах някои лични очаквания“. В обръщението си той с благодарност припомни, че е единственият номиниран от три институции, които са мотивирани от неговата дейност в образованието, културата и литературата в продължение на 45 години тук, в Пазарджик.

„Отказвам отличието „Почетен знак“. То ми бе присъдено преди 2 години и в последния момент неочоквано и необосновано подменено с почетна грамота. Не ме вписвайте в Почетната книга. Моята почетна книга е извън тази сграда - в любовта и уважението на стотици хора, на които благодаря за подкрепата!“ - завърши Спасов и излезе от залата.

Преди връчването на отличията приветствия поднесоха председателят на Общинския съвет Найден Шопов, областният управител Валентина Кайтазова, кметът на общината Петър Куленски, представители на групи в Общинския съвет.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?