Следвайте ни

Откриват паметника на Борис Христов в Пазарджик

viber icon

Бюст-паметникът на световноизвестния оперен певец Борис Христов ще бъде открит днес пред сградата на съда в Пазарджик. Церемонията ще започне от 11,30 часа, съобщиха организаторите. 

Автор на проекта е талантливият български творец Георги Чапкънов-Чапа. 

Идеята е на пазарджишкия адвокат Николай Антов, който привлича като съмишленици своя колега и председател на Общинския съвет Хари Харалампиев, бизнесмена Емил Йончев и общественика Панайот Ляков, които с общи усилия я осъществяват. При това - точно през 2019-та, когато се навършват 105-години от рождението на великия творец, покорил световните сцени с таланта си, а Пазарджишкият окръжен съд отбелязва 140 години от създаването си.

Като дългогодишен юрист, познаващ историята на правораздаването в региона, адвокат Хари Харалампиев припомня, че Борис Христов е бил стажант-съдия в Окръжния съд на Пазарджик през 40-те години на миналия век. 

"Навярно на младини съдийската тога го е привличала повече, отколкото мантията на Мефистофел", отбелязва Харалампиев.

Световната кариера на Борис Христов започва случайно. При честване на Богоявление през 1942 година 28-годишният юрист и певец в църковния хор на Дворцовия параклис, изпява песен пред Борис ІІІ. Силно впечатлен, Царят го изпраща да „усъвършенства пение” в Италия с държавна стипендия. На 9 септември 44-а новата власт спира стипендията. Най-великият бас на планетата и гражданин на света - Борис Христов, е третиран от народната власт като родоотстъпник. Почти 25 години не е допускан в България. Триумфиращият по всички най-елитни оперни сцени Борис Христов никога не получава разрешение да пее в Софийската опера.

Участъкът, където вече се издига бюст-паметникът, е избрано лично от Чапкънов. Той идва в Пазарджик специално за да огледа пространството пред Съдебната палата. Избира място, което се вижда добре от всички страни и където ликът на великия българин би стоял най-въздействащо.

"Някога големият български интелектуалец Петър Увалиев беше казал: "Паметникът трябва да показва малко, за да казва много". Големият Чапкънов е изпълнил тази повеля в творбата си", отбелязва с удовлетворение адвокат Харалампиев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?