Следвайте ни

Откриват обновената Панагюрска златарска школа

viber icon

Обновената Панагюрска златарска школа ще бъде открита и отворена отново за посетители на 28 октомври, съобщават от Общината в средногорския град. Експозицията е част от Историческия музей в града. Помещава се в една от запазените възрожденски сгради - Джуновата къща.

Ценните експонати, разказващи за майсторлъка на панагюрските златари, са подредени под ефектно съвременно осветление в нови витрини, така че да са още по-въздействащи за посетителите. Вс​як​о ​от ювелирните изделия, запазили историята на занаята, е почистено и грижливо поставено на новото му място.

Обновяването продължи няколко месеца, като за целта бе използвано времето на ограничения заради коронавируса.

Ето какво още включва Културният календар на Панагюрище за октомври:

Община Панагюрище представя календар на културните събития за месец октомври, с желанието за подем на духовния живот в родния ни край.
Предвидени са две тържествени церемонии - връчването на поименната студентска стипендия Проф. Марин Дринов и награждаване на лауреатите от Националния ученически конкурс за награда на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. На 16 октомври, в кино Модерен театър, ще бъде излъчен документалният филм Танцът на пингвините, съдържащ специални благодарности към проф. д-р Лъчезар Цоцорков за неговата неоценима помощ за поддържането на българската база на Антарктида.
182 години от рождението на проф. Марин Дринов, ще отбележим и с поклонение и полагане на цветя пред паметника му.
Отново през октомври честваме 190 години от рождението на Димитър Кокльов. На паметника му, в село Оборище, ще бъдат поднесени цветя.

Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността, започва с изложбата на акад. арх. Богоя Сапунджиев Земя завинаги, по случай 90-тия юбилей на автора и продължава с изложбата С пулса на твореца, в която ще се представят творбите на местните художници, участвали в общинския пленер. Фотоизложба Есенна Баня,приканва да уловим красивия миг на есенната красота в китното село. На 28-ми октомври Исторически музей – Панагюрище ще открие обновената Панагюрска златарска школа. Творческият проект Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността” ще приключи на 30 октомври с концерт на смесения хор към Народно читалище Виделина, озаглавен Не се гаси туй, що не гасне.

Културният календар планира и представянето на нови книги – Дълг и чест: Марин Дринов на автора Боян Ангелов, Легенда за синора и Ожадняла река на журналиста Румен Стоичков и стихосбирката Почти всичко е наред на Виолета Кунчева.

Читалищата, на територията на община Панагюрище, ще отбележат международния ден на възрастните хора и деня на българската поезия и музика с песни, кулинарна изложба и седянка на самодейците от третата възраст.

В последните дни на месец октомври, заключителните събития са по два проекта - Осмисляне на свободното време с красива и чиста околна среда в ЦПЛР – Панагюрище и концерт по проект Знаещи, здрави, силни, творящи на сдружение На орището, финансиран от Община Панагюрище по програмата МЛАДЕЖКИ ПРОЕКТИ 2020.

Всички мероприятия са организирани при спазване на мерките за борба с разпространението на COVID-19.

Каним жителите и гостите на община Панагюрище да посетят събитията.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?