Следвайте ни

Отиде си един от изтъкнатите музикални творци на Пазарджик

viber icon

Пазарджик изгуби един от големите си музикални творци - музикантът и композитор Стефан Стефанов.

Той оставя в културната история на града ни 50-годишна творческа дейност, която завърши със запомнящ се бенефис през юни 2014 година, организиран от неговите колеги, приятели и съмишленици от хор "Тракийска лира" и общината. 

Стефан Стефанов е роден в Пазарджик. Когато е 3-годишен, семеен приятел му подарява детско акордеонче с 12 баса. Този дар се оказва съдбоносен, както и ролята на чичото на малкия Стефан - Борислав стефанов, който му дава първите уроци по музика. Пак той по-късно го обучава да свири и на цигулка, а след това - и на пиано. Още като ученик Стефан свири прекрасно и е желан участник в училищните тържества и програми. Идват и първите награди и признания.

Веднага след завършването си започва да свири в оркестър, канен в ресторанти и заведения, като освен танцова музика изпълнява и класическа, включително адаптирани оперетни и оперни творби. Същевременно участва в различни хорове и певчески състави като корепетитор.

През 1972 година е приет във Висшето музикално училище в Пловдив, където вече професионално изучава тънкостите на няколко класически инструмента. След завършването на академията през 1979 година започва работа като корепетитор в Оперетния ни театър. Заедно с това организира и изнася над 4000 концерта. Този период дава началото и на авторските му творби. Първата му песен е "Панагюрище славно, бунтовно" по текст на Иван Страхинов. После идват и следващите - по текстове на Евтим Евтимов, Матей Шопкин, Недялко Йорданов и други. През 1981 година в участва в голям конкурс за 1300 години България и печели втора награда.

За половинвековната си музикална кариера оставя ярка следа в културния живот на Пазарджик и значително творчество. Допринася много за издигането на авторитета на Военния клуб в Пазарджик. С добро го помнят и в единственото за региона училище по изкуствата - "Георги Брегов", където е помагал с акордиране на пиана и рояли и е давал ценни напътствия на малките бъдещи музиканти.

Стефан Стефанов и женен, с две семейни дъщери и внуци, част от които наследяват от него афинитета към изкуствата.

Близките и колегите на Стефан Стефанов ще го запомнят като пословично отговорен и прецизен към ангажиментите, които поема. Както и като изключително човечен и обаятелен.

"Отиде си един голям музикант, композитор и Човек с главна буква - Стефан Стефанов! Светлина по пътя, приятелю! Завинаги ще останеш с нас! Но... ще ни липсваш ужасно!" - написаха за Стефанов негови колеги.

Погребението ще се извърши на 05.08. (сряда) в ритуалната зала на Гробищен парк - Пазарджик.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Виола

Виола

04.08.2020 | 17:46

Много добър и отговорен, стойностен човек. Светъл да е пътят му и спокойна душата му.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?