Следвайте ни

Отдаваме почит пред воините от 27-ми Чепински пехотен полк

viber icon

Областната и Общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните и Регионален исторически музей Пазарджик с подкрепата и участието на Областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев, организират ритуал за отдаване на почит, поднасяне на венци и цветя и панихида в знак на признателност към загиналите, осакатени и пострадали войници, фелдфебели, поручици и офицери от 27 пехотен Чепински полк и на преклонение пред техния героизъм и саможертва.

Възпоменателната церемония ще се проведе на 20.02.2020 год. /четвъртък/ от 11.00 часа пред Паметника пантеон на 27 пехотен Чепински полк в района на бившите казарми в гр. Пазарджик.

Поводът за нея е 107-годишнината от най-мрачните и трагични дни в историята на 27 пехотен Чепински полк. На 16, 17 и 18 февруари 1913 год. в смъртоносният капан на снежната виелица и буря край Булаир загиват в мъки 255 войници, подофицери и офицери. Силно измръзнали са 1061 души, а с по-слаби измръзвания са още 1071 войни от полка. Няма дом и населено място от Татар-Пазарджишка околия, незасегнати от тази трагедия.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?