Следвайте ни

От утре: Проверяват 1800 свинарници от „заден двор“ в региона

През септември плащат компенсациите от 300 лева за обеззаразяване на стопанствата

 

От утре екипи от ветеринари и полицаи тръгват на проверки в областта за малки стопанства тип „заден двор“, в които отглежданите свине не са доброволно убити и усвоени. Срокът за това изтече на 11 август, съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров след поредното заседание на Епизоотичната комисия.

Според предоставените от кметовете списъци, над 90 на сто от прасетата са изклани. Досега не е открито нито едно болно от Африканска чума животно в региона. От следващия месец пък ще започне изплащането на обещаните от правителството 300 лева на двор за дезинфекция.

За проверките ще бъдат сформирани 5-6 екипа, които ще работят по направления, тоест – ще обхождат по няколко села. Засега не бе даден отговор на въпроса откъде ще започнат. Пак по данни на кметовете, предстои да бъдат посетени към 1800 малки стопанства в 75-те села от 20-километровата санитарна зона около големите свинекомплекси.

Досега не е установено изхвърляне на животински отпадъци на нерегламентирани места, каквито случаи имаше в Северна България.

Всеки от свинекоплексите има определено място за загробване, което ще се ползва и за принудително умъртвени прасета от „задния двор“, съобщи директорът на РИОСВ Костадин Гешев. Освен това още от 2017 година всяка от общините в региона също е подготвена с такива терени.

Не се очаква при проверките да бъде оказана съпротива.

„Хората разбраха, че това е единственият начин да се справим с чумата и се надявам на следващото заседание на 27-ми да се похвалим със 100% резултати“, завърши Кожухаров.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?