Следвайте ни

От криза в криза: Общини искат заеми от държавата, за да се издължат към хазната

viber icon

Още две общини в региона ще искат заеми от държавата, за да погасят с тях стари задължения, също към хазната. Преди дни съветниците в Пазарджик гласуваха общината да тегли още 2,2 милиона лева, сега такива намерения имат Велинград и Септември.

-----------

Общинският съвет във Велинград окончателно гласува искането за отпускане на дългосрочен безлихвен заем от централния бюджет в размер на 2 900 000 лева. Със средствата ще се подпомогне Общината заради влошеното <210> финансово състояние вследствие на кризата, свързана с коронавируса, мотивират се от кметския екип. Макар че положението на местната хазна е повече от критично много преди ковид кризата, а сегашната власт твърди, че причината е тежко наследство от екипа на Иван Лебанов, управлявал до 2015 година. Освен това ще бъде погасена остатъчната главница - 2 535 000 лева по безлихвения заем, отпуснат от централния бюджет през 2017 година, а остатъкът ще се използва за частично покриване на касовия разрив, възникнал по бюджета на Общината.

Ефектът, който се очаква от поемането на дълга, е достъп до пълния размер на полагащата се на местната хазна изравнителна субсидия за последното тримесечие на 2020 година, вместо да бъдат прихванати 400 000 лева.

Подобни са и мотивите на Община Септември, чието ръководство възнамерява да тегли 2 656 800 лева от централния бюджет. Въпросът е минал успешно през обществено обсъждане на 10 ноември, което значи, че сега окончателното решение е в ръцете на септемврийските съветници. Които обаче надали ще се възпротивят при риска да изгубят част от изравнителната субсидия.

Според предложението на новоизбраната кметица Васка Рачева борчът ще бъде обезпечен с приходи на Общината. Уточнява се, че става въпрос за дългосрочен общински заем, който ще бъде погасен еднократно в края на срока на заема - края на следващата бюджетна година. Предназначението му е за финансиране на касов разрив в бюджета на Община Септември за 2020 година, свързан с необходимостта от осигуряване на плащания по предоставения безлихвен заем от държавата.

Припомняме, че Велинград и Септември бяха сред общините, включени в Плана за финансово оздравяване на Министерството на финансите. През 2017 година Велинград получи 3 000 000 лева, от които има да връща 2 935 000 по последни данни на Министерството на финансите към 30 юни 2020 година. На Септември бяха отпуснати 3 352 625 лева, а към същата дата остават неиздължени 2 731 325 лева. Крайният срок за връщане изтече на 1 декември 2019 година, като оттам насетне върху сумите текат лихви, а държавата предприема стъпки, за да си ги прибере принудително. Дотогава двете общини остават в „черния списък“ на финансовото ведомство. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?