32

От гетото до успеха: Пазарджишка ромка завърши с отличие гимназия в Нидерландия

Амбициозната Асенка е решена да продължи в университет или колеж

Ромска девойка, родена в семейство на ниско образовани родители в пазарджишкото гето, завърши с отличие гимназия в Нидерландия. Амбициозната Асенка Мишева смята да продължи в университет или колеж, защото е убедена, че само високо образование може да ѝ даде възможност сама да изгради доброто си бъдеще.

Ако историята звучи познато на читателите на "Марица", то е защото не се случва за първи път. Преди 2 години 16-годишната тогава Александрина Янкова завърши също с отличие гимназия и дори бе избрана да бъде рекламно лице на училището, в което се гордеят с нея. Специално за момичето в школото бе организирана церемония за официално изпращане, а класната ѝ се сбогува с нея с топли прегръдки и пожелания за още много успехи. Семейството ѝ е приятелско с това на Асенка, а историите и на момичетата, и на бащите им, измъкнали себе си и близките си от гетото, много си приличат. И двамата мъже на младини са попаднали в чуждата страна само с дрехите на гърба си, но днес са предприемачи и въртят легален бизнес с благодарност за дадения им шанс там, далеч от родината. Както и на децата им, които се учат и успяват.

Родителите на Асенка са завършили само трети клас. Когато тя е едва на годинка, емигрират заедно с нея в Нидерландия. Бащата Александър Мишев днес има своя фирма за строителни услуги, работи здраво и изкарва почтено прехраната на семейството си. Както и бащата на Александрина - Янко Янков. И двамата са дали всичко от себе си за своите дъщери, накарали дори учителите да се гордеят с тях, но са убедени, че образователната система в Нидерландия има водеща роля за това ромски деца да са ученолюбиви и да жънат успехи - нещо, което в България е много трудно постижимо.

За двете момичета чуждата държава фактически е родина. Израснали там и научени да спазват стриктно правилата, да бъдат дисциплинирани, да се развиват, те мислят сами за бъдещето си. Отсъстват ли за повече от три дни от училище без основателна причина, родителите им ги грози 8000 евро глоба. Освен това там нямаш ли добра професия, можеш да станеш единствено черноработник - нещо, което никой не би искал за себе си. Системата обаче се грижи почти никой младеж да не съсипва така бъдещето си. И дава равни шансове на всички ученици - и местни, и имигранти, независимо от цвета на кожата им, разказва Янко Янков. Той е убеден, че ако тези деца бяха в България, нямаше да имат никакъв шанс - въпреки усилията за интеграция, училищата още се делят на ромски и български. В ромските масата ученици не е на ниво, няма го добрият пример на амбициозни и успешни съученици, за да следват техния път, да им подражават.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Българин

Българин

07.07.2022 | 21:13

Поздравления само така и никога не забравяй корените си. Успех в начинанията и живота.

Отговори
7 0
Браво момиче!

Браво момиче!

07.07.2022 | 16:05

Продължавай да дерзаеш! Представяй България достойно! Успех! Искрено ти се радвам....

Отговори
13 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?