102
Следвайте ни

От днес: РЗИ и полиция започват масирани проверки по обектите

viber icon

Свърши четиридневният негласен толеранс, в който РЗИ не налагаше глоби за посетители без задължителния зелен сертификат на кафенета, ресторанти, барове, казина, кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, закрити плувни басейни, фитнеси, хотели, големи нехранителни търговски обекти с над 300 кв.м. площ. Документът се изисква за всички лица над 18 години.

От днес контролните органи тръгват на масова инспекция по предварително изготвен план. От РЗИ - Пазарджик отказаха да съобщят кои са обектите или мероприятията, които първи ще попаднат в радара им. Проверяващите двойки ще бъдат в комплект с полицейски патрули и служители на БАБХ. Те вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Глобите за физически лица без сертификат варират от 300 до 1000 лв., а тези за заведенията, магазините и другите обекти от 500 до 2000 лв., напомниха от здравната инспекция. Ако пък бъде доказано престъпление за фалшив сертификат(съставен документ с невярно съдържание), наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за "зелен сертификат", също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Междувременно до "Марица" достигна информация, че собственици на търговски обекти от Пазарджик, попадащи в хипотезата за нехранителни дейности с квадратура над 300 кв.м. са дали ултиматум на персонала си да се снабди със зелен сертификат. Неизпълнението на това условие ще има силата на освобождаване от работа с незабавен ефект.     

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?