Следвайте ни

От 1 януари: Плащаме по-скъпи данъци, такси и услуги

viber icon

Поисканите от кмета на Пазарджик Тодор Попов увеличения на таксата за битови отпадъци, данъка на някои автомобили и цени на част от административните услуги, предлагани от общината, получиха одобрението на съветниците в града. Тези точки предизвикаха полемика, но в крайна сметка получиха достатъчно подкрепа. Одобрена беше и идеята семействата на деца спортисти да ползват облекчение от таксата си за смет.

За жилищни и вилни имоти в града е предвидено увеличение на таксата за битови отпадъци от 3,7 на 4,7 промила върху данъчната оценка, а в останалите населени места - от 6 на 8 промила, или с около 33%. От 2,3 на 2,9 промила пък е повишението за незастроени имоти на граждани извън районите на обслужване в Пазарджик и от 3,8 на 5 промила - в такива райони по селата.

Скок в цените на услугата ще има и за бизнеса. По 4,7 вместо досегашните 3,7 промила се предлага да плащат предприятията за жилищни имоти в районите на обслужване или по 8 вместо 6 промила - извън тях. Общият промил за нежилищните имоти на фирми е предвидено да остане непроменен - 13,5.

В предложението, което вече е одобрено, подробно се посочва и с колко ще се вдигнат годишните такси за битови отпадъци според ползваните съдове - контейнери, кофи - и в града, и в малките населени места. Увеличението и тук е около 25 на сто.

Повишаването на данъка за автомобилите също ще влезе в сила от следващата година, след като бе одобрено. В предложението от кмета Тодор Попов е предвидена промяна в коефициента за мощност на двигателя. За колите до 55 kW завишението е от 0,40 на 0,60, за тези от 55 до 74 kW - от 0,54 на 0,81, а при мощност от 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 на 1,50.  

За ​колите с мощност ​​до 55 kW предложеното ​повишение е с 26 стотинки над минималните равнища по закон, а сумата на годишно увеличение за произволно избран автомобил с година на производство 2008 г. е между 9 и 13 лева. За возилата от 55 kW до 74 kW поскъпването също щяло да е с 26 стотинки, годишното увеличение - между 17 и 23 лева, а за тези от 74 kW до 110 kW - съответно 40 стотинки, или между 35 и 51 лева годишно.

Справка показва, че при настоящите нива на облога са събирани 4 202 209 лева, ​а при новите от догодина се очакват 5 216 598 лева, или с над милион повече. 

По-скъпи занапред ще са и цените на някои услуги. Сватбеният ритуал от 40 скача на 50 лева в делник и 100 лв. в празничен ден, а изнесеният ритуал - от 200 на 250 лева, честването на юбилейни годишнини - от 30 на 100 лева. Нова услуга - „Именуване“, ще струва 100 лева. Увеличават се и таксите в Младежкия дом. За индивидуално обучение ​- от 24 на 34 лева, за колективно ​- от 15 на 21, за групи - от 20 на 28 лева.

Съветниците дадоха зелена светлина и на обещаното от Тодор Попов в началото на мандата облекчение за семействата на деца спортисти с участия в турнири от държавния спортен календар. Те ще плащат по-малко за смет от догодина - ще бъдат освободени от цената за сметоизвозване, която представлява 37% от общия размер на таксата за битови отпадъци. Намалението на налога ще важи до пълнолетие или до завършване на средно образование на децата.

„В условията на КОВИД-19 повече от всякога е важно и необходимо култивирането на спортна психика, дух и навици у децата. Нарасналата безработица и икономическите предизвикателства изправят семействата пред изпитания и ги поставят пред финансови затруднения", се казва в мотивите.

Припомняме, че сред граждани бе направен опит за съпротива. В пуснатата подписка срещу планираните поскъпвания се включиха 2660 човека. Техният мотив пък е, че не е моментът във време на криза да се стоварва допълнителна тежест на гърба на данъкоплатеца, а вместо това трябва да се помисли за по-справедливо начисляване на таксата за смет на принципа "който цапа, плаща". Мнението им обаче не бе взето предвид. 

Недоволството продължава, като в социалните мрежи масово се споделят имената на съветниците, подкрепили увеличението на местни налози.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Κрайно време беше

Κрайно време беше

23.12.2020 | 20:46

И без това все в Пловдив ги карате пазарджишките автомобили

Отговори
1 1
Ттомов

Ттомов

23.12.2020 | 17:04

Антибългарски обирджии ненаситни.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?