32

Осмокласници и известни личности записаха аудиокнига за незрящи

Дискът ще се подарява, а точно на Коледа записите ще бъдат публикувани в социалните мрежи

„Коледа си ти“ е най-новата инициатива с участието на пазарджишкия учител, блогър и писател Илия Михайлов, известен с многобройните си благотворителни акции в подкрепа на значими каузи. Сега той и учениците от неговия Клуб по творческо писане „Литературности“ при СУ „Георги Брегов“ в областния град са подготвили адиокнига, която ще бъде подарена на незрящите хора в България. Красивата идея отново се радва на голяма подкрепа от известни творци и общественици. 

Нашата идея бе да се запише аудиокнига, която да бъде подарена на незрящите хора в България - съобщи чрез страницата си във Фейсбук Илия Михайлов. - Моите осмокласници: Стефани Шуманова, Кристияна Радкова и Радослава Перничева, записаха за целта откъс от любимо литературно произведение. Аз записах своя разказ "Цялата истина за Дядо Коледа".

Към нас се присъединиха български актьори, журналисти, музиканти и обществени личности като Силвия Лулчева, Васил Бинев, Иво Сиромахов, Георги Тошев (bTV), Ники Кънчев (Дарик радио), Кристина Баксанова (bTV), Боби Борисов (Diema Sport), Емил Димитров Анчев (рокгрупа "Конкурент").

Включиха се колеги - писатели и поети: Жюстин Томс, Екатерина Костова, д-р Ахавни Кеворкян (председател на Дружество на писателите в Пловдив), Георги Връбчев, Борислав Петров, д-р Маргарита Димитрова, Александър Алексиев, Йорданка Гецова.  
Идеята ни подкрепи и Добринка Райкова (директор на СУ "Георги Брегов"), моята духовна сестра Петя Точкова (НУ "Васил Друмев") и Мирослав Стоянов (говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик).

В компилацията е и коледният поздрав на незрящия Божидар Чергаров,   който наскоро издаде и своята дебютна книга с разкази.

Автор на корицата е художничката Мира Пъдевска, която подари за каузата ни безвъзмездно проекта си и своя труд“.

Илия Михайлов пояснява, че дисковете с аудиокнигата „Коледа си ти“ ще бъдат подарени на няколко институции за незрящи хора: Съюз на слепите в България, Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“, Радио "Брайл FM", Национален център за рехабилитация на слепи хора и Фондация "Съпричастие-Пазарджик".

На Коледа (25 декември), със съгласието на всички 24-ма участници, цялата компилация ще бъде публикувана в социалните мрежи, за да бъде достъпна за хората, които проявяват интерес и биха желали да я чуят.

Аудиокнигата не се продава и с нея не се събират парични средства под никаква форма, подчертава учителят, вдъхновил деца и възрастни за поредната благотворителна инициатива.

Изказвам специални благодарности на Жюстин Томс и доброто ѝ сърце! - пише Михайлов. - Тя ни свърза с художничката Мира Пъдевска и записа дисковете, които ще бъдат изпратени на споменатите институции.

Посвещавам на един от най-милите незрящи хора, които имах честта да познавам лично Овсанна Такворян (1925-2019) - бабата на жена ми Валантина Михайлова.  

Нека бъде светлина!“.

Аудиокнигата включва 24 творби или откъси, записани от 24-ма души, прегърнали поредната смислена и красива кауза на учителя. Първото аудио е коледният поздрав на Божидар Чергаров.

Ето и подробен опис на компилацията:
1. Божидар Чергаров – Коледен поздрав
2. Силвия Лулчева – “Да се завърнеш в бащината къща“ (Димчо Дебелянов)
3. Борислав Петров – “Когато спят щурците“
4. Петя Точкова – „Маршрут“ (Георги Спасов)
5. Иво Сиромахов – „Очила“
6. Стефани Шуманова – “Сто сонета за любовта“ (Пабло Неруда)
7. Васил Бинев – „Сватбата на мама“ (Борис Христов)
8. Д-р Ахавни Кеворкян – „Стръкчета билки в чаша чай“
9. Георги Тошев – “Приятел пръв, но защо е той такъв“ (Валери Петров)
10. Радослава Перничева – „Анемия“ (Виктор Пасков)
11. Емил Анчев – „Вечен е мигът“ (рокгрупа „Конкурент“)
12. Кристина Баксанова – „Училищна Коледа“ (Илия Михайлов)
13. Александър Алексиев – „Всяко“
14. Добринка Райкова – Легендата за Коледния чорап
15. Ники Кънчев - “Самотният човек“ (Борис Христов)
16. Кристияна Радкова – „Пушача (Домът, в който...)“ (Мариам Петросян)
17. Боби Борисов – За магията на футбола
18. Жюстин Томс – “Clair de Lune”
19. Георги Връбчев – „На Майка България“
20. Екатерина Костова – „Св. Никола от Залива на подковата“
21. Мирослав Стоянов – „Прави така всеки ден“ (Петър Дънов)
22. Д-р Маргарита Димитрова – „Доброта и светлина за всички“
23. Йорданка Гецова – „Стихия“
24. Илия Михайлов – “Цялата истина за Дядо Коледа“

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?