1939

Още в соца създават указател на прякорите: В село Баня си имат Такъваната и Дундата

Панагюрското село Баня може да се похвали с Указател на прякорите. Любопитният документ е изготвен прилежно от служител на кметството през 80-те години на миналия век и е напечатан на пишеща машина “Марица“. Авторът на неповторимия справочник се е казвал Тодор Попински, но в случая се е подписал както подобава - с прякора си Чудото.

Чудното наследство, сътворено от него във въпросния документ, се оказало наистина полезно назад в годините. Защото на село е така - измислят ли ти прякор, той ти се лепва като дъвка и няма отърваване. Много от хората в малките населени места и досега са по-известни с прозвищата си, отколкото с имената си по лична карта. Но преди Гугъл да се появи в живота ни, това се е отнасяло до почти всички. Само пощаджийката и кметът са знаели кой как се казва.

Указател на прякорите обаче не е известно да има в други села, а и за този нямаше да се разбере, ако Пенка Поплювкова - бивша служителка на кметството, не го бе запазила като реликва. Наскоро пък синът ѝ Делчо пусна снимки на уникалния документ във Фейсбук, за да развесели съселяните си. И успя. Постигна и неочакван ефект - оказа се, че 257-те прозвища вече не са изчерпателен списък, така че нищо чудно някой да допълни скоро труда на Чудото.

На пожълтелите му страници може да се прочетат прякори, с които притежателите може би са се гордеели - Краля, Кмета, Професора, Пашата, Владичето, Прокурора, Образцовия, Капитана, Графа, Началника, Царя, Хубавата невяста. 

Търчи-лъжи наричали човек, който ако не лъжел, поне много преувеличавал. Шикалята - мъж, останал дребничък като шикалка. Сулугана - точно обратното - висок и внушителен на ръст човек. Не липсват и смешни прозвища, чиято история обаче не се помни - Сигеняка, Рунщай, Черничора, Файрото, Тропчо, Хъра-мъра, Дуа-вее, Гръмката, Вряко, Псувалото, Петдневния, Пестелинката, Такъваната, Дундата, Тенденцията, Терсенето. Към днешна дата някои се съчетават интересно - като Журналиста и Мисира.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?