Следвайте ни

Германската компания "Костал" мести бизнеса си в Пазарджик

Още инвеститори от чужбина идват в града, твърди кметът Тодор Попов

viber icon

Германската автомобилна корпорация "Костал" затваря заводите си в Словения и Словакия и мести целите си производство и логистика в Пазарджик. Новината съобщи кметът на града Тодор Попов. По думите му, причината за това решение е, че тук собствениците виждат благоприятна среда за развитие на бизнеса си. 

 

Прогнозата е, че в следващите години работниците на предприятието ще достигнат вероятно до 5000 души. 

"Ние не можем да отговорим на това изискване и сто процента ще се наложи да се внасят работници, отбеляза Попов. Но това също е добре дошло. "Костал" вече са се оженили за Пазарджик, докато имат бизнес. А покрай тях идват поне още десет други по-малки фирмички, които започват да правят всякакви други неща. Идват тук, защото знаят, че са добре дошли, че няма административен рекет", подчерта още градоначалникът.

Той обясни още, че в момента преминаваме през труден период, но припомни, че е имало и по-трудни.

"Не може да е вечно лято, нито вечна зима. Затова трябва да си помагаме, да използваме всички икономически и политически възможности, за да си пазим това, което сме направили, и да си го надграждаме", допълни Попов.

Той съобщи още, че следващия месец се очаква да започне дългоочакваната инвестиция в соларните паркове край Априлци с мощност 150 киловата. По думите му, тя се е забавила заради мораториумите върху соларното производство на електроенергия. 

"И за него какви ли не глупости се изписаха във времето. А досега върху проекта имаше мораториум, защото като държава бяхме достигнали 16%, които се искаха като такива мощности. Но оттук нататък със сключването на Зелената сделка всичко ще минава натам. Иска ми се да станем център на този тип технологии", отбеляза градоначалникът. 

Той загатна още, че са водени преговори с чешки инвеститори за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци. Ставало дума за модерно съоръжение по технология, която се ползвала от половин Европа и при която нямало замърсяване на околната среда. Това щяло да позволи на Общината вместо сегашните 120 лева на тон да намали този разход до 30-40 лева. Освен това инсталацията ще произвежда енергия. И ще позволи удължаване на живота на клетката от депото за отпадъци, която иначе би се напълнила с боклук само за 5 години, защото не само в България, но и в ЕС генерирането на отпадъци се увеличава и се очаква това да създава голям проблем занапред.

Още тази седмица предстои откриването на нова база - логистичен център на "Ариете", в ко​йто ще бъдат наети още 400 души, съобщи още Попов. По-следващата пък предстои рязането на лентата на "Практикер". Очаква се церемониите да бъдат уважени от министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Коментари (2)

Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

30.06.2020 | 09:56

Разбира се, че ще си местят 'бизнеса' в Пазарджик, в нормална държава кой ще им работи за 650-700 лева (325 Евро). В Германия социална е повече...

Отговори
1 1
Гълъб

Гълъб

30.06.2020 | 06:23

Идеята за нови работни места е добра, но и много загадъчна? Имат си готова и работеща база, а кое налага да се местят в България? Близостта до Турция и Гърция с предостатъчно БЕЖАНЦИ! СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИМ СЪЮЗ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА КОРЕННОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ! ИДЕЯ ОЩЕ ОТ ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ С ТАТАРИ И ЦИГАНИ И ВСЯКАКВИ НЕ БЪЛГАРИ.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?