32

Осемпартиен местен парламент ще има във Велинград

Осемпартиен местен парламент ще решава важните въпроси за Велинград и общината през следващите 4 години. Това стана ясно след окончателното отчитане на местния вот. Голямата изненада - в него не влизат БСП и „Възраждане“. 

Във втория по големина град в региона 17 118 души от близо 30 хиляди по списък са упражнили правото си на избор за общински съветници. Вече се разбра, че кмет на града остава Костадин Коев от ГЕРБ, а партията на Борисов ще има водеща роля и в градския съвет - тя печели 11 от общо 29-те мандата, след като привлече 4699 гласа, или 34,71%. Това ще са Ангел Симеонов, Ахмед Налбантов, Веселина Сотирова, Георги Навяков, Димитър Гечев, Идрис Пашалиев, Любомир Перчинков, Пенка Кръстева, Петър Марков, Салих Бошнаков и Цветанка Попова.

Втора е местната коалиция ССД-БЗНС с петима съветници, тя има подкрепата на 14,41% от 1950 бюлетини. Нейните представители ще бъдат Радослав Димов, Васил Тодев, Евгени Янкулов, Емил Моллов и Стефан Малинов.

Следва ДПС с 13,62% и 1844 гласа, които им осигуряват 4 мандата (Злати Льотин, Ибрахим Муса, Мустафа Еюпов и Пламен Хаджиев).

Толкова ще са и съветниците на ИТН, като партията на Трифонов има 1604 гласа, равняващи се на 11,85%. Според ОИК това ще са Тодор Ушев, Антонио Велев, Вела Велева, Муса Рахим.

Два мандата получава ЗНС, за който вота си са дали 893 гласоподаватели, или 6,6%. Като нейни представители в градския съвет влизат Александър Даскалов и Атанас Рангелов. По един мандат печелят ПП-ДБ (Рахим Енгяк), Местната коалиция „Левицата“ (Надежда Ключкова) и ВМРО-БНД (Димитър Гагов).

БСП за първи път няма да има нито един съветник. Изненадващо и „Възраждане“, макар привидно да има доста привърженици в родопската община, също не влиза в местния парламент. 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Къде е Киро

Къде е Киро

31.10.2023 | 21:14

17 хиляди души - 8 партии. Америка има 350 милиона и само 2 партии. Нещо не излиза сметката.

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?