Следвайте ни

Осем месеца условно за ексшеф, ощетил болницата

Заради платени, но недовършени дейности бившият директор е осъден да възстанови над 13 хил. лева

viber icon

Осем месеца условно при тригодишен изпитателен срок получи ексдиректорът на Областната болница в Пазарджик д-р Пенко Кацарски. Присъдата е за ощетяване на лечебното заведение с изплатени, но неизвършени изцяло ремонтни дейности, като лекарят ще трябва да възстанови на дружеството и сумата, с която го е ощетил - 13 689 лева.

 

Делото е заведено в Окръжния съд по обвинение на прокуратурата, че д-р Кацарски не е изпълнил задълженията си към ръководеното от него дружество и при условията на продължавано престъпление е допуснал плащане на строително-монтажни работи на 85 081 лева по приемно-предавателни протоколи, подписани от технически некомпетентни лица или такива без подпис на възложител за приемане на дейностите, чиято реална стойност е 75 399 лева. По този начин са парафирани платежни нареждания по пет фактури на различна стойност и са преведени сумите към едноличен търговец, който е бил изпълнител. Плащанията са извършени от 27 юни 2011 до 24 юни 2013 г.

Освен условната присъда ексдиректорът на болницата има и наложена глоба от 5020 лева, а след като губи делото, ще трябва да плати още малко над 1300 лева разноски по процеса. Решението е неокончателно и вероятно ще бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд.

Припомняме, че д-р Пенко Кацарски беше изпълнителен директор на болницата от 2009 до 2013 г., когато бе освободен, по думите му към онзи момент, без мотиви и след като е приет без забележки отчетът за работата му през 2012 г. Впоследствие бяха образувани проверки, стигна се до повдигане на обвинения от прокуратурата и съдебни дела.

През 2017 г. д-р Кацарски получи от окръжните магистрати и друга присъда - 2 години условно, също с 3 години срок на изпитване. Прокуратурата тогава внесе две обвинения. Едното бе, че за саниране на сграда от фонд "Енергийна ефективност" са предложени енергоспестяващи мероприятия за малко над 716 хил. лева, а са платени с над 300 000 лева повече - 1 034 714 лева. Второто - за "Еско" - договор, по който е можело да се правят плащания единствено от намалените разходи за електроенергия. Същевременно при икономии от около 279 хил. лева са платени близо 868 700 лева. Общо щетите за болницата тогава бяха оценени на 589 995 лева.

Пред магистратите д-р Кацарски тогава заяви, че не се признава за виновен и каквото е правил, е било в интерес на пациентите и за осигуряване на по-добри условия за персонала.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай