Следвайте ни

Осъдена за измами "ходжа" си търси златни пендари от НАП

viber icon

Пловдивският апелативен съд отказа да възобнови дело за измама и остави без уважение искането на осъдена на 5 години лишаване от свобода жена, известна като ходжа Надя или маг Надя. Тя е наказана за множество измами - разваляла „черна магия“ по телефона и е вземала крупни суми и злато за това. Един от градовете, където е "работила", е Пещера.

Жената настоява  за възобновяване на водено през 2018 година наказателно дело срещу нея на ниво Пловдивски окръжен съд, пред който е обжалвала присъда от Районен съд – Пловдив.

Апелативните магистрати обаче преценяват, че искането е неоснователно. Приемат, че мотивните съображения на предишните две инстанции позволяват по убедителен, логичен и разбираем начин да се проследи правилността при формиране на вътрешното убеждение и какви са били правните съображения на постановяване на осъдителна присъда за жената, представяла се за ходжа.

Магистратите приемат, че обществената опасност от дейността на подсъдимата е завишена заради самото деяние, както и от броя на пострадалите лица, начинът, по който са били манипулирани и заблудени, че ще им бъдат развалени „магии“, свързани с живота и здравето им, на тях или на техни близки родственици. Дейността й  показва проявено хладнокръвие и безчувствие към чуждата болка и нещастие, користни подбуди за извличане на облага именно от това, пише в решението на Апелативния съд. Подсъдимата е мотивирала „клиентите“ да й дават пари и златни пендари, за да развали направените им магии, като причинената имотна вреда многократно надвишава критерия „големи размери“ към момента на извършване на деянието. Това, както и усложнената престъпна дейност при продължавано престъпление, са все отегчаващи вината обстоятелства, смятат апелативните магистрати. Единственото смекчаващо отговорността обстоятелство е  чистото й съдебно минало.

Подсъдимата е останала недоволна и от разпореждането на съда относно веществените доказателства по делото, по-конкретно с 13 златни пендара, които съдът е отнел в полза на държавата. Присъдата в тази част вече е изпълнена и пендарите са продадени на търг от НАП – Пловдив през 2020 година.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Припомняме, че пред Темида през 2017 година бяха изправени три жени, представяли се за магове и врачки и измамили доверчиви хора в Пловдив, Раковски и Пещера. 

От март до юли 2013 г. те успели да оплетат в мрежите си четири наивни жени. В отчаянието си заради тежки здравословни проблеми на децата си, те се обърнали към измамничките за помощ. Пострадалите са платили близо 52 хиляди лева.  

Трите жени имитирали уж тайни ритуали и се правели на ходжи, като предричали черни бедствия за семействата и близките на измамените,  които трябвало да им броят  много пари за разваляне на  смъртоносни черни магии. 

Прибирали  левове, валута,  бижута и други ценности, срещу смехотворни заклинания, става ясно от разследването. Жената от Пещера, например, получила листчета с арабски букви срещу 380 лева. Тя ги занесла на истински ходжа в джамията, който й казал, че това са молитви за празниците, а не за разваляне на магии. Постепенно измамите са разкрити и трите врачки се изправят пред съда. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?