32

Осъден за убийство в Германия ще лежи в затвора до 2029 година

По искане на властите в град Дуисбург мъжът ще изтърпи наказанието си в Пазарджишкия затвор

Пазарджиклия с влязла в сила присъда за убийство на жена в Германия ще изтърпи наказанието си в България. Делото срещу убиеца в родния му град е образувано по изпратена от прокуратурата в Дуисбург документация за наложената присъда. Позовавайки се на законодателство, задължаващо страната ни да признава, изпълнява и налага наказания и мерки, включително лишаване от свобода, немското ведомство съобщава, че пазарджиклията има присъда от 10 години ефективно за извършено убийство. Жертвата е жена, но не става ясно дали и тя е българска гражданка. Общата продължителност на наказанието е 3650 дни, съответстващи на 10 години. Извършителят е арестуван на12 юли 2019 година, като се очертава да лежи до същата дата на 2029 година.

Приложен е и протокол от съдебно заседание за изслушване на подсъдимия, като той е дал съгласие да бъде предаден на българските власти. Но е заявил, че понеже семейството му живее в Германия, иска да изтърпи наказанието си там. Съдът обаче е отразил, че мъжът не знае немски език, не може да се социализира в чуждата за него страна, няма как да бъде превъзпитан. Поради езиковата бариера не общувал с други лишени от свобода, а спрямо него нямало как да се упражнява възпитателно въздействие.

Прокурорът по делото в Пазарджик, както и назначеният служебен защитник на убиеца са единодушни, че присъдата трябва да се признае и да се изпълни тук. Справка в националните бази данни сочи, че постоянният адрес на мъжа е в Пазарджик, затова документацията е изпратена тук. Спазени са всички изисквания, като в случая няма нужда от приравняване на наказанието към българското законодателство, тъй като срокът не надвишава максимума, предвиден за подобни престъпления у нас. След като присъдата от Германия е влязла в сила, кметът на Дуисбург е отнел правото на пазарджиклията да влиза и пребиваване в Германия. Така по закон той е бил длъжен да напусне чуждата страна и е бил заплашен с депортиране в България.

Изпълнението на наказанието тук ще бъде при строг режим, като от общо наложените 10 години ще бъде приспаднат срокът на изтърпяната част от него, включително временното задържане на мъжа, считано от 12 юли 2019 година.

Решението на магистратите може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?