32
Следвайте ни

Опитната станция на Септември е в руини

Пореден резултат от престъпна безстопанственост: Апаши окрадоха и тухлите на държавното научно звено

viber icon

Опитната станция по лозарство в Септември вече окончателно е в историята. След като тихомълком научното звено бе закрито през 2018 година, днес там ги няма дори сградите - те са разградени и окрадени.

За реалното състояние на държавния имот се разбра от няколко публикации в социалните мрежи от септемврийци, на които явно им е болно от случващото се. Мястото е като след бомбардировка, коментират други потребители, като сравняват картинката с видяното в репортажи от войната в Сирия. Единствената разлика е, че няма кратери от взривове, но иначе сградите изглеждат точно като след експлозия. Дори стените им са разградени, а тухлите, металите и каквото може да се използва, за да се изкара някой лев от вторични суровини, е откраднато. Някогашният параден вход - дълга алея с тунелна конструкция, по която са се извивали асми, също е отчасти нарязан и отмъкнат нанякъде, а каквото е останало, ще го изяде ръждата. По него почти няма лозови клонки - не защото е зима, а защото растенията са загинали. На тяхно място се извисяват бурени и бодливи храсти. Под сводовете пък има толкова много отпадъци, че не се вижда настилката.

"В тази опитна станция се създаваха нови сортове лози, правеха се научни изследвания, подпомагаше се развитието на лозарството и в нашия край, и в цяла Южна България - разказва във видеоматериал общинският съветник Кузо Божинов. - И ако се питаме защо сме бедни - ето, това е поради нашето отношение!“

У нас опитните станции по лозарство, включително тази в Септември, са създадени през 1953-1957 г. под ръководствата на АПК-тата и на Института по лозарство и винарство в Плевен. В последните години на няколко пъти се разнасяше мълва за предстоящо закриване на опитната станция по лозарство, а през 2018 г. това се случи. С нова визия за Селскостопанската академия е решено да се закрият няколко научни звена, сред които и това в Септември. Тя е официално заличена в Търговския регистър на 23 ноември 2018 година.

*Снимка - стоп-кадър от видео на Кузо Божинов

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?