Следвайте ни

Опасните отпадъци - извън контейнерите за битова смет

viber icon

Ефективно работещи системи за екологосъобразно събиране и съхранение на опасни битови отпадъци и препарати за растителна защита ще създаде в близко време Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда. Разработени са два проекта, които са с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Вчера бе представянето им в Пазарджик.

 

Без да си даваме сметка за това, в дома си ние ползваме богат списък от химикали, чието място не е в сивите контейнери, поясни координаторката на проекта за опасните битови отпадъци Виктория Белоконска. Лаковете за нокти и лакочистителя - заради съдържанието на ацетон. Боите, лаковете, грундовете, ненужните вече лекарства и фармацевтични продукти също крият риск от замърсяване на природата. Както и битовата химия - препарати за отпушване, за почистване, даже обикновената белина. В това число са и съдържащите живак уреди - не само старите термометри, но и някои елуреди, както и всички батерии и акумулатори.

22 общини, сред които и Пазарджик, ще събират опасните си отпадъци от бита разделно по проекта, чиято стойност е близо 15 милиона лева. В него е предвидено изграждане на пет стационарни площадки за безвъзмездно приемане на тези отпадъци - в Стамболийски, Шумен, Разград, Левски и Созопол. Общините пък ще получат мобилни пунктове (бусове, снабдени със специални контейнери), които ще събират по домовете, включително в малките населени места и съседни общини, за да се даде на хората лесен достъп до услугата. В Пазарджик все още няма изградена стационарна площадка, но има възможност и това да се направи, каза още Виктория Белоконска.

Близо 40 милиона лева пък са вложени в проекта за обезвреждане на препарати за растителна защита още от времето на ТКЗС-тата, съобщи координаторът Георги Марков. Те са струпани в стари складове на територията на цялата страна. Над 215 от тях са включени в проекта, 9 от тях, в които се предполага, че залежават над 52 тона агрохимия, са в Пазарджишко. Смята се, че 85 на сто от препаратите в страната са преопаковани и предадени за унищожаване.

Срокът за изпълнение на дейностите е до 15 януари 2020 година. След преопаковане и анализ те ще бъдат транспортирани за обезвреждане в Швейцария и Германия. Практиката е да се изгарят в инсинератори при много високи температури и мерки за безопасност. У нас такъв тип инсинератор за момента няма.

В случая обаче не става дума за агрохимията, която имаме в излишък в домовете си. Тя може да се предаде на специализирани фирми за обезвреждане.

 


 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?