Следвайте ни

Опашка за ваксиниране пред РЗИ, Пазарджик е трети след София и Бургас(СНИМКИ)

viber icon

С повече от добри темпове върви четвъртата фаза от националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Пазарджик, установи репортерска проверка на "Марица".

Днес по обяд пред кабинета в областното РЗИ се изви опашка от чакащи, които бяха дошли да получат първата доза на ваксината на AstraZeneca. Част от тях бяха случайни хора, а други от предварително изготвен списък.

"След вчерашния ден се оказа, че нашата област е на трето място след София и Бургас по брой на имунизирани от 4-тия етап на националния план", съобщи за "Марица" директорът на РЗИ - Пазарджик д-р Фани Петрова. 

"В съботния ден само през този кабинет са минали 47 човека, а общо са 205 за областта. Днес по списък чакаме още 60 човека, но сигурно ще станат и повече, тъй като идват и много хора чрез т. нар. "зелен коридор". Правим записванията за да няма струпвания", поясни д-р Петрова. 

Заради сериозния брой желаещи да се имунизират на областно ниво в периода петък-неделя, от РЗИ - Пазарджик утре ще поискат от здравното министерство допълнителни флакони с ваксината, тъй като получените преди два дни близо 1500 ще привършат. 

Днес кабинети освен в областното РЗИ работят в МБАЛ "Хигия" и МБАЛ "Уни Хоспитал" - Панагюрище. Има и изнесен кабинет на РЗИ - Пазарджик във Велинград, който обслужва 3 общини. 

Преди поставяне на самата ваксина желаещите да се имунизират попълват декларация за информирано съгласие. 

След това здравните служители им мерят температурата, кръвното налягане и индекса на сатурацията. Ако някои от показателите по тези 3 измервания е извън нормата ваксина не се поставя, видя наш репортер. 

"Още от самото начало взех решение, че ще си поставя ваксина, защото смятам, че с нея ще си гарантирам здравето. Сложих я за да съм здрав и жив", сподели на излизане от кабинета възрастен пазарджиклия. 

Друг човек след него също сподели, че е напълно убеден в ефекта от имунизирането.

"Вярвам на ваксините и не съм се поколебал и за миг. Светът гони 8 милиарда души и заради ваксините, тъй да знаете", категоричен бе друг наш съгражданин, минал през кабинета на РЗИ. 

На по-различно мнение бе млад мъж, който чакаше своя ред на опашката за ваксиниране. 

"Не съм много убеден в действието на точно тази ваксина, както и не съм наясно за страничните ефекти. Според мен времето за нейната проверка от научна гледна точка бе твърде малко. Дойдех с нагласата просто да опитам. Смятам, че няма какво толкова да загубя. Не съм карал COVID", сподели младежът. 

От утре в кампанията по ваксинирането ще се включат и всички лечебни заведения в областта, съобщи директорът на РЗИ - Пазарджик д-р Фани Петрова.  

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Аха

Аха

21.02.2021 | 15:50

13 човека -ОПАШКА ??? Егати опашката егати чудото ! След 3 месеца резултата ще е 0.0001 % ваксани . Обаче гекалните медии обслужващи организираната престъпност ( правителството ) чисто по комсомолски в стил РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО трябва да манипулират и лъжат стадото докато създават ФАЛШИВИ НОВИНИ че уж някой искал да се вакса

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай