32

Окончателно: ВАС обяви избора на кмет в Панагюрище за недействителен

Установени са редица нарушения при отчитането на резултатите

Върховният административен съд (ВАС) касира избора на кмет на община Панагюрище. Това гласи решение от вчера, което изцяло потвърждава решението на Административния съд в Пазарджик от 27 ноември миналата година за обявяване на резултата от балотажа за недействителни. 

Делото е образувано по жалби на новия кмет Желязко Гагов и Общинската избирателна комисия в Панагюрище срещу решението на административните магистрати с искане да се отмени решението на първата инстанция заради неспазени разпоредби на Изборния кодекс.

Върховните магистрати обаче преценяват, че решението на административните съдии е правилно.

„Съдът е разгледал подробно всички оплаквания в жалбата, събрал е поисканите доказателства, извършил е и лично преброяване на бюлетини и е извел фактическия извод за допуснати съществени нарушения на изборните правила в изборна секция СИК №132000025, които опорочават прекия избор на втори тур. Констатирал е и допълнителни нарушения в действията на изборната администрация и в останалите оспорени избирателни секции, но е посочил, че тези нарушения сами по себе си не могат да доведат до промяна на изборния резултат. Поради което е извел правния извод за недействителност на обявения от общинската избирателна комисия резултат за избор на кмет на втори тур на 5.11.2023г. на проведените избори“ - посочва се в решението на ВАС.

В него се припомня още, че в процеса на първа инстанция са разгледани подробни доклад, становища на страните, приемане на доказателства, допускане на доказателствени искания. Извършен е и оглед на чувал от спорната секция №25 в село Попинци.

„Направени са подробни и надлежно вписани фактически констатации – липса на изборни бюлетини, липса на печат на секцията и ненадлежно опаковане, в разрез с методическите указания на Централната избирателна комисия, нарушения при плик 2, извън чувал на секция 25 и са извършени подробни констатации относно намерените бюлетини. В съдебното заседание на 22.11.2023 година е направено отново констатиране от съда на спорни бюлетини, включително и на тези в плик с надпис „Недействителни“. Направени са от съда и лични фактически констатации относно протокол за избирателна секция №132000025. Допуснати са и до разпит свидетели относно начина на опаковане, съхранение и предаване на бюлетините. Въз основа на всички допуснати и събрани доказателства, съдът е констатирал в подробно описание, допуснати съществени нарушения на изборните правила като е цитирал надлежно и подробно дадените от Централната избирателна комисия указания във връзка с фактическото провеждане на избора чрез организация на изборния процес стъпка по стъпка. Констатирани са нарушения относно опаковането и предаването на изборните книжа и материали от СИК..25 на Общинската избирателна комисия и общинската администрация за втория тур на изборите – завързване с канап, поставяне на плик извън чувала, частично полагане на подписи, поставяне / по погрешка/ на бюлетини и изборни книжа извън чувала – в торба с дръжки, не в него. При отварянето на чувала е констатирано, че не се съдържат бюлетини, чернови на протоколите и други изборни книжа, а папка с надпис 132000025, без други отбелязвания с всякакви указания и празни бланки, празен плик, разкъсан хартиен плик и всякакви други установени и отбелязани изрично от първата инстанция нарушения. Такива са установени изрично и при втория чувал. Установени са нарушения при спорни 18 бюлетини, за които съдът подробно е описал точните неизправности. Нарушено е и съдържанието на плик 2 с надпис „Недействителни бюлетини на кмет на община“ – целостта му, облепването и др. Съдът много подробно е описал и нарушенията при самия протокол – извършени са поправки и задрасквания в нарушение на чл.441 ал.2 от Изборния кодекс. Предвид тези всички съвкупно нарушения съдът е извел правилен извод за допуснато нарушение на изборното законодателство, което налага отмяна на избора за кмет на втори тур на 5.11.2023г. на община Панагюрище“ - аргументират се от ВАС, като допълват, че няма причини, налагащи отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане.

Припомняме, че след изненадващия резултат от балотажа доскорошният кмет на Панагюрище Никола Белишки, който изгуби на балотажа с 28 гласа разлика, обжалва. Установени бяха редица нередности при отчитането на резултатите, най-вече в 25 секция в село Попинци: множество задрасквания и поправяния на оспорения протокол на секцията, както и спорни 18 бюлетини, за които съдът подробно е описал точните нередности.
Процесът продължи във ВАС по жалби от спечелилия кандидат Желязко Гагов и Общинската избирателна комисия в Панагюрище. Те обаче губят съдебната битка, като са осъдени и да платят по 1800 лева на Никола Белишки за съдебни разноски. Решението е окончателно.

Очаква се Общинската избирателна комисия в Панагюрище да отмени решението за избор на Желязко Гагов за кмет. Общинският съвет пък трябва да назначи временно изпълняващ длъжността до провеждане на нови избори.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Панагюрец

Панагюрец

21.02.2024 | 12:39

Има видов ден. Гагов да духа супата и да ходи да копае домати. Една панагюрска маймуна като Гагов - по-малко

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?