Следвайте ни

Окончателно: Стойно Чачов остава на кметския пост

За да няма съмнения, че пречи на разследването, сам е пуснал 50 дни отпуск

viber icon

И Окръжният съд отказа да отстрани от поста кмета на Стрелча Стойно Чачов. Решението бе взето днес от тричленен състав. Роля за този изход изиграха основно два факта.Първият – че кметът си е пуснал молба за 50 дни отпуск, считано от днес, за да няма съмнения, че ще се опита да попречи на разследването или да повлияе на свидетели. Освен това показанията на свидетел, че на нарочна среща Чачов се е заканвал на служители, бяха напълно опровергани от други двама свидетели, разпитани в залата.

Припомняме, че в края на март и Панагюрският районен съд отхвърли искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на Чачов. Първото заседание обаче се проведе при закрити врата и без да бъдат оповестени мотиви. Взетото днес решение на втора инстанция е окончателно.

Градоначалникът е обвинен в злоупотреба с власт и принуда – според прокуратурата е заставил един от подчинените си да подаде подписана молба за напускане. После бил уволнен и сезирал Икономическа полиция в Панагюрище.

На 12 март сградата на общината в Стрелча бе окупирана от полиция, беше извършено изземване на документи и компютри. Първоначално говорителката на Главната прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че поводът е упражняване на натиск срещу 17 служители да подадат заявления за освобождаване без дата. Впоследствие обаче обвинението остана да се крепи само на една молба – от подалия жалба срещу Чачов главен инженер на ведомството Иван Божков.

Искането за отстраняване бе гледано от Панагюрския районен съд в края на март. Представители на медии не бяха допуснати в залата, а след заседанието съди Диана Стателова обяви, че искането на прокуратурата е отхвърлено, без да посочи мотивите си. Още тогава прокурор Николай Топкаров обяви, че ще протестира решението на следваща инстанция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?