Следвайте ни

Окончателно: Нови избори за кмет ще има в Септември

ВАС излезе с решение за прекратяване правомощията на сегашния кмет Марин Рачев

viber icon

Частични избори за кмет на Община Септември ще има най-късно до 3 месеца.

С окончателно и неподлежащо на обжалване решение от снощи, Върховният административен съд потвърди позицията на Административен съд – Пазарджик, според която кметът на община Септември Марин Рачев трябва да бъде отстранен от поста му заради конфликт на интереси.

С императивна норма в решението си ВАС задължава ОИК – Септември за произнасяне в тридневен срок. 

Припомняме, че на 27-ми януари тази година Административният съд отмени решението на ОИК - Септември, с което комисията отказа да обяви предсрочното прекратяване на правомощията на кмета Марин Рачев. 

Решението обаче беше обжалвано пред Върховния административен съд.

"Нормата задължава ОИК да издаде решение за предсрочно прекратяване на пълномощията при установен конфликт на интереси с влизането в сила на акта по установяване. Правилното тълкуване на нормата сочи, че е налице обвързана компетентност на ОИК и той следва да прекрати предсрочно пълномощията.", пише в решението на ВАС.

„Установеният конфликт на интереси на заемащия длъжността "кмет" за мандат 2019-2023 г. Марин Рачев за време, през което е бил също лице, заемащо публична длъжност, е основание за освобождаването му от длъжността.”, се казва още в решението на ВАС.

На 31 май 2018 г. КПКОНПИ постанови, че кметът на община Септември Марин Рачев е бил в конфликт на интереси заради издаването на заповед, с която е одобрен проект за Подробен устройсвен план - план за регулация и застрояване за имот в местността "Селска кория" - в землището на Ветрен.

Заповедта е обслужвала "частен интерес на свързано с него лице", се твърди в решението на комисията.

Така заради незначително административно нарушение от битов характер, от което реално няма настъпила никаква вреда за Община Септември беше отстранен кмет, избран на първи тур с над 70 % от вота на гласувалите.

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?