Следвайте ни

Окончателно: Глобиха Община Стрелча за счетоводно нарушение

Актът е резултат от мащабната проверка през март 2019 г., при която обаче не бяха разкрити престъпления

viber icon

Акт, съставен от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на Община Стрелча, е потвърден от Административния съд в Пазарджик. Наказанието е наложено за нарушение по Закона за счетоводството и е в размер на 300 лева. 

 

Делото е гледано от Районния съд в Панагюрище, който също потвърждава изцяло санкцията. Община Стрелча обжалва, но решението на административните магистрати повтаря изцяло това на колегите им в средногорския град.

Глобата е наложена след проверка в началото на миналата година. Тогава се установява, че Община Стрелча като бюджетно предприятие е съставила баланс за 2018 г., в който не е отразено коректно финансовото състояние на ведомството. В частта за пасивите не са посочени осем фактури за задължения към пазарджишката строителна фирма "Еко Хидро-90" за ремонти на улици и пътища на обща стойност 427 389 лева.

Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Санкцията е резултат от мащабната проверка в Община Стрелча през март 2019 година. Тя бе предизвикана от два сигнала - от служител на местната администрация и от общински съветници. В първия се твърдеше, че чиновникът е освободен заради жалба до полицията за нередности, на които е ставал свидетел. Чуха се слухове, че още в началото на мандата служители на общината били заставени да подпишат молби за напускане без дата, с които били притискани в ъгъла да вършат каквото им се разпореди.

Тогава бе направено претърсване и изземване на документи, като участие в акцията взеха и полицията, и прокуратурата.

Но въпреки съмненията за по-тежки злоупотреби, включително финансови и с власт, данни за престъпление така и не бяха засечени и не се стигна до повдигане на обвинение спрямо кмета Стойно Чачов.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?