Следвайте ни

Ожениха 13-годишна за момче на 12 в Априлци

Местните възприемат женитбата на деца като нещо нормално и коментират, че често се женят братовчеди

viber icon
С пищна софра и оркестър днес две семейства ожениха децата си,които нямат навършени дори 14 години. Сватбарите ни посрещнаха ядосани.

Екипът ни не бе допуснат до тържеството, предава БНТ. Родителите категорично отказаха да обяснят защо децата им се женят толкова рано.

Марияна Христова - жител на село Априлци: Такива са им традициите. - Но те са малки?! - Малки са, да. Много са малки. Не е редно, но след като майката и бащата им позволяват.

В село Априлци живеят малко над 500 души, 90% от тях са роми. Женитбата между непълнолетни тук е дълголетна традиция. Местните възприемат за нормално децата им да се женят още докато са малки. Затова никой не се изненадва от възрастта на двойката.

- Те имат родители. Всяко си има глава на раменете да помисли.

- А, това си е лична тяхна работа.

Ирина Цокова - жител на село Априлци: Около 16 и под 16-годишни. Много рядко е над тази възраст. Което за мен е недопустимо. За тях няма каквато и да е вътрешна наредба, която да ги ограничава.

- Над 16 е нормално горе-долу, поне да са по-зрели. - А защо тези родители са избрали да ги оженят толкова малки? - Мисля, че не е в тях причината. - А в кой? - В децата сигурно.

Децата са трети братовчеди. Те не подписаха официално брак, а той се основава само на церемония и празненство. Много от малолетните двойки живеели по този начин.

Ирина Цокова - жител на село Априлци: Просто си живеят така. Плащат им се някакви помощи от общината. Има, които живеят 15-20 години на семейни начала. Получават някакви помощи, но брак не сключват. Това за мен е изнудване на държавата.

Марияна Христова - жител на село Априлци: Мисля, че те не са виновни. То трябва със закон да се забрани това нещо.

Кметът на селото отказа коментар. Екипът ни разбра, че тук всяка седмица идва социален работник, но се занимава с помощите, а не с ранните ромски бракове./ "Пазарджишка Марица"
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?