32

ОИК-Панагюрище ще оспорва отмяната на резултатите за избор на кмет на общината

Общинската избирателна комисия в Панагюрище ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик за обявяване на резултатите от втория тур на вота за кмет на общината за недействителни. Със свое решение комисията определя трима свои представители, които да се явят на делото пред Върховния административен съд. В него се казва още, че всички членове на ОИК-Панагюрище могат да се явяват в съдебните заседания по делото.

„ОИК-Панагюрище ще обжалва пред Върховен административен съд Решение №727/27.11.2023г., постановено по адм. дело №1121/2023г. по описа на Административен съд Пазарджик и по делото ще се представлява от Председателя на ОИК-Панагюрище - Преслава Мехтерова, заместник-председателя на ОИК - Христо Стоименов и члена на ОИК - Петя Ангелова-Арбалиева. 

Всички членове на ОИК-Панагюрище могат да се явяват в съдебните заседания по делото“ - казва се в решението на комисията.

Малко преди то да бъде оповестено и новият кмет на средногорската община Желязко Гагов също заяви, че ще оспорва решението на пазарджишките магистрати пред ВАС, което определи като безпрецедентно и неправилно.

„Дори след повторно преброяване на бюлетините във всички посочени в жалбата секции, се констатира, че резултатите като брой и отношение между тях потвърждават стойностите в изборните протоколи. При наличното законодателство и настоящата практика на Конституционния съд не се потвърждава логиката неправилно опаковани бюлетини, и то по начин, който да не компрометира вота, да се считат за достатъчно основание решението на Общинска избирателна комисия за избора на кмет на община Панагюрище да се обяви за недействително. Ето защо ще обжалвам решението по делото. Вярвам в независимата правосъдна система и в това, че тя ще удостовери, че панагюрци направиха своя нов избор. Време е тази система да докаже, че реформата започва със самите тях, и че вече не сме част от миналото“ - написа Гагов.

Делото в Административния съд бе образувано по жалба на досегашния кмет Никола Белишки, който на втория тур получи само 28 гласа по-малко от опонента си Желязко Гагов. За изясняване на обстоятелствата бяха назначени вещи лица, които да направят повторно броене на бюлетините и проверка на изборните книжа. При ревизията на гласовете не бяха засечени съществени разлики с официално обявените резултати. В секция 25 в Попинци обаче излязоха наяве ред сериозни нарушения, за които бе преценено, че не позволяват да се установи какъв е действителният вот и да се извърши обективна проверка на резултата. Бюлетините от секцията са предадени в чували, които не са били завързани, а единият е бил затворен със свинска опашка вместо с канап и бяла запечатваща лепенка върху него, която да не позволява да се отвори. Част от изборните книжа във втория чувал са липсвали. Бюлетините не са били разделени, както е посочено в указанията на ЦИК, намерен е само един плик с надпис „Недействителни бюлетини за кмет на община“, който е бил разпокъсан. Не липсват и поправки в протоколи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?