32

Огнеборци припомнят какво да правим, за да избегнем пожар

С настъпването на ниски температури през последните дни се увеличават възникналите пожари в жилищни сгради, при които често има пострадали и загинали хора. Пожарите нанасят и значителни щети на имотите на живущите в сградата, унищожават имущество, като преодоляването на последиците отнема значителен финансов ресурс, продължителен времеви период и преживяване на психологически стрес.

            

РДПБЗН-Пазарджик за пореден път апелира жителите на област Пазарджик за бдителност и спазване на противопожарните правила и мерки за безопасност при използване на отоплителни и нагревателни уреди в жилищните сгради и дава следните препоръки за недопускане на пожари през есенно-зимния сезон:

·                  Не поставяйте горими материали на по-малко от метър от нагревателни и отоплителни уреди, като печки, камини, фурни и други.

·                  Използвайте отоплителните уреди само по предназначение и не сушете дрехи с тях.

·                  Монтирайте стабилно димоотводите и ги почиствайте периодично от наслоявания и прах.

·                  Не оставяйте без надзор включени електрически уреди!

·                 Експлоатирайте отоплителните и нагревателните уреди съгласно инструкциите на производителя им!

·                 Проверявайте електроуредите за повредени щепсели и хлабави връзки. Не претоварвайте електрическата инсталация.

·                 Монтирайте печките на твърдо гориво върху негорима подложка, която е да по-голяма от размерите на уреда. Вратичките на печката трябва винаги да са плътно затворени.

·                  Коминът трябва да е почистен от сажди, добре обмазан и без пукнатини.

·                 Не изхвърляйте пепелта и жарта от печките в контейнерите за смет, а само на обезопасени за целта места!

·                 Не разпалвайте печките с горими течности - спирт, бензин, нафта и други! 

·                 Не съхраняванявайте горими течности и газове в сградите, както и в близост до отоплителни и нагревателни уреди. 

·                 При отопление с газови печки е необходимо да се осигури постоянна естествена вентилация, за да избегнете натравявия с въглероден оксид.

·                 Газовите уреди да не се монтират в мазета и други по-ниски от околния терен помещения. Не подгрявайте бутилките с газ. Бутилките с газ се съхраняват на проветливи места и далече от нагревателни уреди. 

 

АКО ВСЕ ПАК ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

·                 Запазете самообладание! Не изпадайте в паника, тя само ще ви навреди! Сигнализирайте незабавно на телефон 112, като посочите точния си адрес, какво гори, кой се обажда и от къде.

·                 Излезте от дома си по най-късия път. Ако стаята или стълбището са изпълнени с дим, движете се приведени към пода, покрай стената.

·                 Ако не можете да се евакуирате, влезте в банята, затворете врата и пуснете от душа да тече студена вода.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?