Официално: Стари опаковки от пестициди отровили р. Марица

Водите на река Пишманка са били замърсени с два вида пестициди. Те най-вероятно са попаднали във водата с мленките от завода за преработка на отпадъци "Екоинвест", където се преработват и опаковки от пестициди. Това стана ясно по време на преконференцията за щетите от екокатастрофа в река Марица при областния управител Дани Каназирева.

Няма опасност за питейната вода, категорична е Каназирева.

 

Междувременно стана ясно, че областният управител на Пловдив разпорежда проверка на всички складове на територията на областта, в които се съхраняват пестициди. 818 тона от препаратите вече са транспортирани за обезвреждане до Лион. Това е станало по българо-швейцарска програма, уточни директорът на РИОСВ - Пловдив, доц. Стефан Шилев.

В 6 склада на територията на областта обаче все още се

Ще се изчакат и вторичните проби на водата, за да се възстанови вземането на вода от помпени станции „Юг” и „Север” в пълния им обем. Няма опасност за нарушаване водоподаването в града. Това обясни областния управител на Пловдив Дани Каназирева на въпрос на „Марица”. Каназирева заяви, че категорично няма опасност за питейната вода в Пловдив. 

Освен наличието на два пестицида, във водите на река Пишманка са открити още и превишения за алуминий и манган. 

 

„Но това са същите източници, които ние периодично улавяме и те идват от река Тополница и Луда Яна”, обясни Марин Маринов от Басейнова дирекция. Според експерта причина за измирането на рибата са двата пестицида, които са силно токсични. Опасните вещества са хлорперифос и  пандеметалин. Какви са точно нанесените щети на животинския и растителния свят в района ще стане ясно през лятото, когато се прави мониторинг на видовете. 

 

.Замърсяване с цианид, олово и други тежки токсични елементи категорично няма, обясни Маринов. Водата е била изследвана по 86 показателя на 19 пунката в Пазарджик и Пловдив. 

Самото замърсяване е станало от река Пишманска, която се влива в река Марица. Токсичното отравяне е стигнало до устието на Марица край депото за отпадъци на село Цалапица. Оттам нататък замърсяване не е имало.

„Тепърва ще се изчисляват щетите. Умрели са тонове риба, които са се носили по течението на Марица.  Досега подобно замърсяване не е имало. Има умрели 10-годишни екземпляри като сом, шаран и щука”, коментира Маринов. 

От Агенцията по храните заявиха, че правят регулярно проверки за продажбата на риба на регламентирани и нерегламентирани тържища. Забраната за ловенето на риба и водопой на животните все още е в сила. До момента няма заловени нарушители.   

съхраняват отрови.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?