Следвайте ни

Официално: Държавата предаде Дом „Св. Стилиян” на Община Септември

В бъдеще там ще функционира Център за социална рехабилитация, след болнично лечение и интеграция на деца с увреждания

viber icon

Край на проточилата се над 4 години сага с бившият детски Дом за медико-социални грижи „Св. Стилиян” във Ветрен!


Вчера в присъствието на представители от РЗИ - Пазарджик, Областната управа и Общината, най-сетне сградата и прилежащата й площ бяха прехвърлени в собственост на септемврийската администрация.


Припомняме, че в края на мандат 2011- 2015-та домът бе закрит, а сградата бе оставена на произвола на съдбата от тогавашното общинско ръководство с обяснението, че „е държавна и не е отговорност на общината”.


Поставен в безизходна ситуация заради безхаберието на септемврийската управа по онова време, Радослав Лютаков като кмет на Ветрен в първия му мандат е принуден да търси от местния бизнес осигуряване на средства за охрана.


На апела му откликва Марин Рачев, като все още бизнесмен по онова време, който с лични средства поема всички необходими разходи за охрана.


По този начин до ден днешен цялото имущество на дома остана непокътнато.
Въпреки че целият сграден фонд се води държавна собственост, той е създаден изцяло с дарителски средства на италианецът Енцио Клери и Фондация „Онлус пер Ветрен”.


След като през есента на 2015 г. Марин Рачев е избран за кмет на общината, а Радослав Лютаков е преизбран за кмет на Ветрен, първото нещо, с което се захващат е да стартират процедура, чрез която да поискат от държавата въпросният дом да се прехвърли в сградния фонд на Общината, с цел да се съхрани и развие като Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, както и за филиал за след болнично лечение.


По официални данни на Дирекция „Социално подпомагане” – Септември, към този момент на територията на общината се подпомагат общо 1876 лица с увреждания, от които 57 деца и 1819 пълнолетни лица.


Съдействие по казуса оказва лично вицепремиерът на страната Екатерина Захариева, която многократно е сигнализирана от кмета Марин Рачев с искане за експедитивност.
И така до вчера, когато домът във Ветрен бе официално актуван и предаден за стопанисване на община Септември в лицето на кмета на града Радослав Лютаков за бъдещо обществено ползване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?