32

Одобриха заседатели за Окръжния и Районния съд в Пазарджик

Макар и трудно, временната комисия за избор на съдебни заседатели за мандат 2023-2027 успя да изпълни задачата си. Одобрени са достатъчно кандидати за Окръжния и Районния съд.

Поредният конкурс премина с вече познатите ни от предходните мандати перипетии. До първоначално обявения краен срок бяха се кандидатирали недостатъчно желаещи, затова се наложи удължаване до 19 януари. Първоначално документи бяха подали едва двайсетина при близо два пъти повече места. Изискванията не са високи, но и възнагражденията не са мотивиращи - по 20 лева на час при участие в заседания, коментираха пред „Марица“ запознати. На пръв поглед сумата звучи добре, но отговорността е висока, а изпълнението на ангажиментите нерядко е свързано с неплатен отпуск за деня на заседанието и дълго чакане то да започне, когато се освободи зала.

Изслушването на одобрените по документи участници в конкурса беше насрочено за 12 март и за двете съдилища. То е проведено от 7-членна комисия общински съветници, повечето от които са юристи. 

От кандидатите за Окръжния съд са установени двама кандидати, които в момента са втори пореден мандат съдебни заседатели, а от тези за Районния е имало един кандидат с два последователни мандата. Те са класирани по второ желание в друго съдилище.

За Окръжния съд са одобрени 18 души, с които квотата е изпълнена, като част от тях са кандидатствали за Районния, но са класирани по второ желание. За Районния са одобрени 27 вместо необходимите 30 души. Само един човек е отпаднал от конкурса, тъй като не се е явил на изслушването.

По закон нови съдебни заседатели се назначават в началото на всеки мандат, като всеки от кандидатите може да упражнява тази дейност до 2 мандата. Общото събрание на съдиите от Апелативния съд на дадения район избира съдебните заседатели за окръжните съдилища там. Общото събрание на съдиите от Окръжния съд избира съдебните заседатели за районните съдилища от областта на окръжния съд.

Временната комисия за провеждане на процедурата е изготвила доклади, с които ще предложи да бъдат избрани заседатели за двете съдилища съответно до Окръжния и Апелативния съд. Председателят на комисията Златко Митрев ще представи докладите за одобрение пред Общинския съвет на 28 март.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?