Следвайте ни

ОДМВР: Чужденката в Калугерово не е обявена за издирване

viber icon

Мистериозната чужденка, попаднала по незнайни пътища в Калугерово в началото на ноември, не е обявена за издирване нито от България, нито от друга страна от Евросъюза. Това коментира говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов по повод разказа на един от благодетелите на непознатата, която повече от две седмици е приютена в помещение в местното кметство, а местните хора я обгрижват, носят й храна, дрехи, завивки. От местната фондация „Арт Ангел“ пък са й осигурили телефон и са направили връзка с властите в Литва (тъй като първоначално жената твърдяла, че е оттам), а после – и в Латвия, откъдето всъщност се оказала. В момента тамошните институции подготвят връщането й в родината.

„Още в деня, когато бе получен сигнал за появила се в Калугерово непозната жена, колегите от участъка в Лесичово веднага са я проверили, увери Стоянов. Тя е с редовни документи, валидни до 2029 година. Не е извършила престъпление, нито дори нарушение, така че ние нямаме основание да я задържим или да приложим подобни мерки спрямо нея. Само с пребиваването си в България като страна членка на ЕС тя не е в разрез със закона, не създава опасност за живота и здравето на околните. Снети са й обяснения с помощта на преводач. Към момента на проверката жената не е била обявена за издирване от никоя страна членка на Евросъюза“. 

Стоянов допълни, че в такъв случай биха могли да съдействат неправителствени организации, които да установят чрез посолството на родната страна на чужденката дали близките й не я издирват по неофициални пътища. Каквото е в правомощията на полицията, е свършено, допълни той, като подчерта, че твърдения за абдикиране на институциите от задълженията им е несъстоятелно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай