Следвайте ни

Обучителен център ще помага на затворници да се адаптират към свободния живот

Създаването му е финансирано с над 185 000 лева, отпуснати по Норвежкия механизъм

viber icon

Обучителен център, създаден с финансиране от Норвежкия механизъм в Пазарджишкия затвор, ще помага на лишени от свобода да се подготвят за живота си след излизане на свобода. Официалното му откриване бе днес, а първата учебна година ще започне наесен.

"Събрали сме се по прекрасен повод - откриване на обучителен център към Затвора в Пазарджик - каза зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, която бе сред високите гости на церемонията. - В него ще има класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности. С неговото откриване се цели подпомагане на социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в ​тяхното адаптиране и включването им в обществото след освобождаването им. Надяваме се да имаме повече такива прекрасни поводи да се срещаме, специално в местата за лишаване от свобода!".

Директорът на Затвора комисар Веселин Коцев поясни, че проектът е на стойност около 185 000 лева. Финансирането е изцяло по Норвежкия механизъм. С тях е реконструиран бивш производствен цех, построен през 70-те години и работил към някогашния обувен завод в Пещера. Навремето лишени от свобода са правили по 800 чифта обувки на ден. Но със стагнацията в икономиката дейността замряла.

В новосъздадения център ще придобиват начално образование ученици от 1-ви до 4-ти клас. Такова обучение се прави и сега, но занапред ще бъде в по-уютна обстановка. През последната година желаещите са останали само 18 - има и други желаещи, но за по-високо образование, а занятията са само до 4-ти клас.

В центъра ще има 8 учебни зали, компютърен кабинет, като там могат да се провеждат и мероприятия на инспекторите по социална дейност. Общият капацитет е за до 96 души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?