102

Общото събрание: Хебър е в режим на оцеляване

Оцеляване, рестрикции и финансова дисциплина, И задължително търсене на спонсори от публичния и частен сектор. Тези няколко думи бяха знакови и ключови по време на продължилото над 2 часа Общо отчетно-изборно събрание на ФК Хебър 1918, провело се този път в разширен формат и е с нехарактерно за последните 23 години представителство.

По Устав, присъствие на форума трябваше да имат само членовете на Сдружението(респ. делегати на Събранието), но заради големия интерес и по-особения момент, в залата на стадион "Георги Бенковски" бяха допуснати още представители на Община Пазарджик, Общинския съвет и фенклуба на Хебър. 

Хронология

Общото събрание започна с тривиалната проверка на присъстващите делегати, които бяха поканени  с публично обявление в печатната преса още в началото на месеца. Елизар Спасов се оказа пълномощник на Александър Тунчев, а Борис Димитров съответно на  Найден Шопов и Веселин Минев. Освен себе си, Антоний Върбев представляваше Минко Минков. Иван Папазов пък взе участие във форума като пълномощен представител на Кирил Янков. В лично качество на събранието се явиха още Александър Иванов, Ренета Камберова, Ива Забуртова, Йордан Минев, 
Иван Чорлев и Ангел Спасов. Отсъстваха от сбирката и без пълномощници бяха членовете на Сдружението - Спас Иванов, Роман Цветков и Младен Младенов.

В залата бяха още общинските съветници Таня Колчакова-Янева, Стоян Самунев и Атанас Шопов, началникът на отдел "Спорт, иновации и младеж" в общинска администрация - Виктория Вачева, както и представителите на фенклуба на Хебър Асен Кръстев и Димитър Кръстев.  

За председател на Общото събрание делегатите избраха Елизар Спасов, за секретар Борис Димитров, а за преброител Ива Забуртова, 

По първа точка от дневния ред - приемане/освобождаване членове на Сдружението, председателят Елизар Спасов докладва за една постъпила в деловодството на клуба молба за членство, която се оказа на някогашния футболист на клуба Александър Милушев. Тя трябва да бъде докладвана на първото заседание на новия УС и съпроводена от съответните реквизити по смисъла на чл. 8 от Устава, така че да бъде гласувана, а съответно Милушев да бъде приет или не за нов(19-и) член на Сдружението.

Отчет

Най-бурно и продължително бе дебатирана следващата точка от дневния ред, която бе свързана с отчет на председателя Елизар Спасов за периода от миналото Общо събрание досега. В началото на изложението си Спасов сподели, че за тази една година хората в клуба са видели "и хубави и светли дни, но и дни с доста сериозни трудности". Той определи старта на първия отбор при завръщането си в efbet Лига като колеблив, но краят на сезона е бил щастлив. "Запазихме мястото си в елита, включително избегнахме опасния бараж. Тази година започнахме добре, стабилно. Имаше и някои постижения, които за 105 години организиран футбол на Пазарджик бяха прецедент. Такива безспорно са повторния сезон в елита, историческата победа над Левски за Купа България и класирането на 1/4 финал и др. Радващото е, че успяхме да интегрираме в първия отбор доста момчета от школата и се надявам тази тенденция да продължи. По спортно-технически изисквания на треньорския щаб най-вероятно ще се разделим с един от бившите ни юношите(б.р. Богомил Божуркин), чийто договор изтече и към момента не е подновен. Съответно в първия отбор на негово място бе привлечен друг кадър на школата(б.р Иван Дишков), така че трайната ни политика за поетапно налагане на наши юноши продължава да се следва и ще се задълбочава", обеща Спасов. 

По-натам в отчета си пред делегатите той хвърли светлина и върху ДЮШ-а на Хебър. "Към момента там имаме над 300 деца и 18 треньори, но поради парични проблеми и липса на финансиране от Общината по подписания миналата година Анекс по договора за субсидиране, започнахме реорганизация в школата. Тя се изразява в оптимизиране на средно-списъчния състав на треньорите. От неформалните ни разговори с представители на общината за нов Анекс към договора за субсидия се разбра, че ще има намаление на сумите и на тази база ще бъдем принудени да се ангажираме с това при ангажиране на треньори, тяхното възнаграждение и т.н. Надявам се новия УС да проведе в спешен порядък среща в Общината, на която да бъде представено и Спортното училище по последните ангажименти, които те поеха по отношение грижата за треньорите и за екипировка", разясни Елизар Спасов. Той изказа благодарност за постиженията на различните формации от ДЮШ-а на Хебър, като разясни пред делегатите на събранието в какво се изразяват те. 

На следващо място председателстващият събранието на Хебър съобщи, че е взето решение във втория тим на клуба да играят само юноши и младежи в най-горна възраст, за сметка на футболисти от 21 години нататък. "Защото те едва ли могат да прогресират дотолкова в едната година, която им даваме, че да бъдат взети в първия отбор. Засега отборът ни Хебър-3 остава да играе в "А" ОФГ - Пазарджик. Там финансовият ни ангажимент не е непреодолимо препятствие за клуба и се надявам до края на сезона да го задържим, независимо от сътресенията при нас", разясни Спасов. 

Проблеми

Той говори директно и за проблемите в Хебър. "Ясно е, че финансовата ситуация в клуба се промени рязко след изборите за местна власт. От ноември месец насам не сме получавали суми от общината по договора за субсидия на първия отбор." 

На тази констатация общинският съветник Таня Колчакова("ПП") репликира Спасов с думите, че "този договор е станал недействителен с приемане на бюджета на Общината за 2023 г. и няма основание за плащания", заяви тя. 

"Тогава новия УС ще има задача да лобира пред общината за нов договор", отвърна й Спасов и продължи натам с отчета.

"В края на миналата година с цел финансово подпомагане на клуба се направи една дарителска кампания, с която бяха събрани около 100 000 лв. Същите бяха използвани за изплащане на падежирали заплати в мъжкия отбор и за лечение на футболисти", обясни председателя на Сдружението. 

Бюджет и финанси   

Темата за парите в Хебър отприщи почти едночасов дебат, в който се включиха част от присъстващите. "За състезателната 2023-2024 г. бюджетът на Хебър бе разчетен на около 4 милиона лева, като в тази сума бяха заложени до 1,5 милиона лева собствени приходи - продажба на билети, трансфери, тв права, отчисления от участие на клубовете ни в евротурнирите, рекламни и спонсорски договори и др. 

По перото за средства от собствени приходи бяхме неприятно сюрпризирани заради неизпълнение на плащанията по два от трите рекламни договора, за които клубът надлежно и издал фактури и си е внесъл авансово ДДС-то в хазната. По тези договори имаме да инкасираме общо 18-19 вноски на обща сума от близо 230 000 лв.", обясни Елизар Спасов. На следващо място той коментира и ситуацията с основния спонсор - efbet. "Знаете, че от началото на годината бетинг компаниите бяха обложени с нови налози по дейността им и ситуацията с финансиране на футболните клубове става меко казано деликатна. Възможно е да има реакция срещу нас. Засега спонсорът си изпълнява стриктно задълженията по договора, но не знам дали това ще продължи така до края на сезона", изрази притесненията си Спасов. Той разясни пред делегатите и останалите присъстващи на събранието лица подробностите по трансфера на Георги Николов в Ботев(Пд). 

Сагата Николов

"Сигурната част от сумата, която ще получи Хебър е почти половин милион лева и ще бъде платима на 3 транша по дати, а има и един под условие - Георги Николов да вкара 10 гола с екипа на Ботев по време на 3-годишния му договор. Искрено му желаем това да стане по-бързо. Вече сме в контакт с ръководството на Ботев за плащане на първата сума, която е в размер на 240 000 лв с ДДС и трябва да постъпи в клуба до края на месеца. Второто плащане е с падеж 29-ти февруари и е на стойност 120 000 лв. Предвиждаме с половината от сумите да се платят осигуровки и трудови възнаграждения", разясни шефът на хебърци. Той допълни, че структурата на сделката за Георги Николов е такава, че "да дава въздух на бъдещия УС. Не се вземат тук и сега всичките пари, а се вземат повече средства макар и разсрочено - края на януари, края на февруари и края на юни месец. И още 120 000 лв. при изпълнение на условието Георги Николов да отбележи 10 гола. 

Извън тези суми има и бонуси за представяне на футболиста с екипа на Ботев и клубни постижения на самия отбор - класиране в евротурнири, преминаване на брой кръгове и т.н. Запазили сме си и % от бъдещ трансфер на футболиста в размер на 10 процента", отбеляза Елизар Спасов. Той допълни, че Хебър ще получи и 10 % от бъдещ трансфер на преминалия в Левски Карлос Охене, като разясни, че при него сумата за преминаване при столичани е малка заради изтичащия през юни договор на футболиста. 

Офертите

След това Елизар Спасов се върна на темата за трансфера на Николов предвид спекулациите за офертите, постъпили в клуба. "Извън Ботев единствената реална, истинска оферта - преговори, потвърждаване на офертата, която получихме беше от МОЛ Фехервар(Унгария). Тя беше на стойност 235 000 евро, но и с ангажимент от наша страна да платим 5 % солидарност на предишните клубове на играча. Ние акцептирахме тази оферта, клуба влезе в преговори с футболиста, но до договорка двете страни не са стигнали и с това се сложи края по опцията за трансфер в МОЛ Фехервар. Имаше интерес от турските Манисаспор и Коняспор. Първите обаче дадоха ниска оферта, която бе отказана. С Коня обаче не влязохме в преговори заради текста в офертата, който гласеше, че може да има преговори и евентуален трансфер едва след резолюция от Борда на директорите на турския клуб, а и самия футболист отказа да играе там. В тази връзка мога да кажа, че ние приехме едва третото предложение на Ботев. Те започнаха от много ниска база през декември и едва преди две седмици предложиха сумата, която ни удовлетворява. Важна подробност в случая с Николов беше и това, че имахме договор с него до 2025 г.", каза Спасов. Той призна пред делегатите, че към днешна дата предвид финансовите трудности в Хебър има още няколко футболисти, с които клуба може да се раздели заради интерес към тях. В същото време Елизар Спасов сподели, че се очакват и входящи трансфери, като клубът смята да ангажира футболисти под наем или свободни агенти. Преговаряме за централен нападател, който да замени Георги Николов, за вратар, който да замени евентуално Матвей Игонен, за който има интерес, преговаряме и за халф", разкри председателят на УС, като уточни, че всичко около селекцията е в полето на треньора Любослав Пенев - "Той преговаря с тях, той решава за привличане или не. Знаете, че трудно някой може да му се намеси в работата".

Словесни престрелки

Като пълномощник на Кирил Янков, присъстващият на събранието бивш спортен директор и бивш член на УС на Хебър Иван Папазов зададе въпроси по темите за финансирането на клуба и кадровата политика. 

"Парите от общината в размер на над 2 милиона ги няма, ситуацията с основния спонсор е неясна. Де факто с останалите малко над милион лева приходи как ще оцелее клуба в Първа лига", попита Папазов. На това Елизар Спасов отговори, че клуба е на 4 месеца от края на финансовата година(б.р. юни'2023 до юни'2024г.), а има да инкасира средства по рекламни договори, отчисления от УЕФА, трансфери, билети и др.

Ангел Спасов

След това делегатът Ангел Спасов попита за задълженията на Хебър и има ли клуба начертан оздравителен план. В тази връзка в протокола от събранието беше записано да се изиска детайлна счетоводна справка относно публичните задължения на клуба, както и тези по дейността, свързани с изплащане на трудови възнаграждения на футболисти, треньори, администрация, персонал, наеми, храна, доставчици на външни услуги и др. В същата светлина бяха и исканията на Иван Папазов и Атанас Шопов(в качество на общински съветник и председател на комисията по „Финанси, бюджет, европ. програми и фондове, междунар. сътрудничество и инвест. политика”). 

"Искаме отчет за състоянието на клуба, проблемите и как виждате неговото бъдеще. Тук не коментираме спортно-техническата страна, а финансирането. Няма ли го него в необходимите мащаби, всичко приключва. Само на трансфери ли ще караме? Продаваме, добре, но ще купуваме ли? Имаме ли готовност за попълване на местата на заминалите в други отбори?", попита Папазов. 

На свой ред Елизар Спасов още веднъж обясни, че въпросите от спортно-техническо естество са в правомощията на Любослав Пенев. "Решенията за трансфери са съгласувани и взети с разбирането на спортно-техническото ръководство. Няма как да направим трансфер без да знае старши-треньорът ни. С него съм говорил, че в момента няма футболист на Хебър, който да е непродаваем. Защото такива са реалностите. След като ние не можем да разчитаме на финансиране от общината и не можем да разчитаме на такова от основния спонсор, както и от съконтрагентите, колко мислите са полезните ни ходове", попита риторично Спасов. 

Високата порта

След това той запита представителите на Общината и Общинския съвет, присъстващи на събранието, на какво може да се надява Хебър през 2024 г. "Ще се спази ли принципа на пропорционалност по отношение на Хебър при разпределение на средствата от новата общинска субсидия", поиска да разбере Спасов. "На първо място за да се получават повече пари от 15 000 лв на месец, преди всичко трябва да се промени Наредбата за финансиране на спортните клубове. В момента тя се разработва и в нов вид ще се гледа от Общински съвет. В случай, че Общинския съвет гласува финансиране за футболния клуб, то съответно общината няма да има друг избор освен да изпълни това решение", заяви Таня Колчакова-Янева, която е зам,-председател в комисиите "Законност" и „Финанси, бюджет, европ. програми и фондове, междунар. сътрудничество и инвест. политика”. Тя обаче изрази мнение за равен старт на всички спортове. "Аз не виждам причина обаче футбола да бъде привилегирован за сметка на всички останали. В крайна сметка обаче ще решава Общинския съвет", заяви Таня Колчакова-Янева.

От своя страна колегата й в ситипарламента Атанас Шопов изрази опасения, че Хебър няма да може да разчита в бъдеще на трите си досегашни рекламодатели, които към момента изпълняват външни услуги по договори с Община Пазарджик. "Не ги знам кои са фирмите, но този метод на работа ще остане в историята. Вероятно те имат да получават суми по забавени плащания от общината към тях, но предвид тежкото й финансово състояние не съм сигурен колко от средствата по безлихвения заем от държавата, който се подготвя в момента ще достигнат до тях така че те да се разплатят на свой ред с Хебър", заяви Шопов. 

Затягане на коланите

На въпрос на Иван Папазов - какво следва от тук, Елизар Спасов бе лаконичен. "Следва стягане на колана и строга финансова дисциплина. Действаме в режим на оцеляване. Ние ще харчим толкова, колкото имаме. Разработили сме някои идеи за допълнително привличане на средства чрез местния бизнес за месеците до края на сезона и ще опитаме чрез ангажираност и на кмета като орган на местна власт те да станат реалност", заяви Елизар Спасов. Последва нова полемика между него и Иван Папазов по темите за бюджета на клуба и неговото обезпечаване, кадровата и селекционна политика, финансовите рестрикции в мъжкия отбор и школата, ролята на Любослав Пенев като основен стожер и в известен смисъл буфер за прехода към новата ситуация в клуба и др. Последва дълга като симфония на Бетовен тирада на Ангел Спасов към Елизар Спасов по всички до този момент дискутирани вече теми и задочно задаване на въпроси. Спомена се даже за "пет месеца неполучаване на заплати в школата", на което твърдение Елизар Спасов отговори лаконично с думите - "това е неистина". 

Дойде ред на нова канонада от питания на Иван Папазов към ръководството относно отчета, финансирането, бъдещия управителен съвет. След него отново в полемиката се включи и съветник Атанас Шопов с искане за детайлна справка на задълженията. "Как утре аз да седна да говоря с кмета или колегите от Общинския съвет за финансиране, когато не съм наясно с моментната финансова картина, включваща не само план-сметката, но и всичко останало - баланс, ОПР, счетоводни справки и т.н. ", попита Шопов. След него Папазов заяви, че не сериозно да се гадае какви са параметрите на задълженията и вземанията на Хебър. 

Демонстрация

На базата на това той отказа да вземе участие в гласуването по точката за освобождаване от длъжност и отговорност на председателя на УС и членовете на Управата и демонстративно напусна събранието. С него си тръгнаха съветниците Атанас Шопов, Стоян Самунев и Таня Колчакова-Янева, както и Виктория Вачева, а сбирката продължи с останалите делегати -  Елизар Спасов, Антоний Върбев, Борис Димитров, Александър Иванов, Ренета Камберова, Ива Забуртова, Йордан Минев, Иван Чорлев и Ангел Спасов. Те гласуваха за освобождаване от длъжност и отговорност на досегашния председателя на УС и членовете и преминаха към предпоследната точка - избор на нови органи на управление. За членове на УС бяха номинирани и гласувани Елизар Спасов, Йордан Минев, Ива Забуртова, Ренета Камберова и Александър Иванов. Петимата бяха утвърдени с 12 гласа "ЗА" и 1 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ"(б.р. Ангел Спасов). Със същия вот делегатите избраха след това Елизар Спасов за нов стар председател на УС на Сдружение с нестопанска цел Хебър 1918. Кандидатурата му издигна Александър Иванов с мотива, че "Спасов има да си довършва работата в Хебър". И допълни - "на никого не пожелавам да бъде в сегашната ситуация, в която е Елизар".             

       

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?