32

Общинският съвет в Пазарджик остана без председател и след трети опит

Продължават дебатите за избор на председател на Общинския съвет в Пазарджик. Днешното заседание е продължение на проведеното вчера първо за новия мандат 2023-2027 г. То продължи близо 5 часа, но нито един от двамата номинирани - Таня Колчакова-Янева от ПП-ДБ и Найден Шопов от ГЕРБ, не събра необходимите 21 гласа.

След продължили около 20 минути дебати местните народни избраници започнаха гласуване те да бъдат прекратени и да се премине към избора на председател. Оказа се обаче, че много от бутоните в залата не работят, затова се наложи да гласуват с вдигане на ръце. Предложението бе одобрено.

Към 12:59 часа бяха оповестени резултатите от гласуването. От намерени 41 бюлетини две се оказаха недействителни. За Найден Шопов бяха отчетени 20 гласа, за Таня Колчакова - 19. Така градският съвет отново остана без председател.

Заседанието бе прекъснато, за да продължи от 15:00 часа.

В началото на сутрешното заседание Благо Солов направи изказване от трибуната, в което подчерта, че трябва да бъде избран председател, за да се фокусира работата на Общинския съвет върху важните и съществени за общината неща. Той даде пример с няколкото кандидати за кметове, които са изгубили битката, но са уважили мнението на хората и са направили крачка назад. После се обърна към Найден Шопов:

„Желанието Ви да станете председател на Общинския съвет не може да бъде индулгенция за загубените от Вас избори! Много Ви моля, направете и Вие крачка назад! Някакси щеше да ми е по-логично, макар винаги да съм бил най-големият критик на тази група и никога да не съм им спестявал нищо, те да бяха предложили председател, понеже са най-голямата група (коалицията на Тодор Попов „Новото време“ - б.а.). Това желание да измиете срама от изгубените избори не може да мине през избора на председател. Дайте и Вие като всички нас, включително и г-н Попов, за което му благодаря, да направим крачка назад и да направим избора на председател по-възможен. Нещо повече - да го направим по-консенсусен и да тръгнем заедно напред“.

В отговор Найден Шопов направи още по-емоционално изказване. 
„Няма да отговарям на г-н Солов директно. Ще Ви кажа в каква ситуация се намираме в момента. По един дълъг метален мост вървят слон и мишка. Към края на моста мишката се обръща към слона и казва: „Еее, приятелю, как хубаво тропаме, колко шум вдигаме!“. Кой как се разпознава, си е негова работа. Аз мисля, че този мост е Общинският съвет, всички ние - 41 души. Ние в момента, като не можем да изберем председател, обиждаме гласоподавателите. Те чакат от нас да изберем един пръв сред равни. Спрете с тези театрални постановки! 

На това място - продължи Шопов, показвайки стола на председателя - аз не виждам кокал. Виждам една лопата. Тази лопата, според мен, е в локомотива на община Пазарджик. Машинистът вече е той - посочи Шопов новия кмет Петър Куленски. - Тази лопата някой трябва да я вземе и да хвърля в локомотива въглища или кюмюр, както по народному се казва, и локомотивът да върви. Машинист си имаме, сега е важно кой ще вземе лопатата. Кой е по-достоен? Ами разбира се, че и двамата сме достойни! Някой да е заявил, че ще пречи - не! Някой да е заявил, че ще прави някакви политически схеми и гимнастики - не! Трябва да изберем този, който ще хвърля въглища или кюмюр в локомотива, за да върви. Днес трябва да свършим тази работа!“.

„Аз мисля, че трябва да дадем урок на колегите от София, които също не са си избрали председател и да им покажем, че Пазарджик е по-добър“ - призова и временният Хари Хараламбиев.

Въпреки това нов председател не беше избран не само в първата част от заседанието, но и във втората, започнала в 15:00 часа. Тогава от 41 гласували бяха получени 3 невалидни бюлетини, 20 гласа за Найден Шопов и 18 за Таня Колчакова-Янева.

Тодор Попов предложи да се направи среща по темата във вторник идната седмица. Вероятно се очаква срещата да изиграе ролята на консултации. Последваха дискусии кога да бъде проведено следващо продължение на първото за мандата заседание, за да бъде избран все пак председател.

Съветниците ще заседават отново на 28 ноември, вторник, от 17:00 часа.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?