102

Общински съветник предложи 27 лв. да е заплатата, едва 8 го подкрепиха

Общината харчи по 600 000 лв. на година за възнаграждения на бащиците, съобщи Румен Димитров

Общинските съветници в Пазарджик да получават месечно трудово възнаграждение, възлизащо на 1% от заплатата на председателя на местния сити парламент. В абсолютна стойност това означава 27 лв. на месец. Това предложение направи на днешната последна за 2023 г. сесия на Общински съвет - Пазарджик старейшината от групата на Новото време Румен Димитров. При подлагане на гласуване в зала нестандартната идея на Димитров получи 8 гласа "ЗА", 7 негови колеги натиснаха бутона "ПРОТИВ", а 23-ма се въздържаха, с което предложението не бе прието.

Румен Димитров предложи на колегите си да работят в ползу роду

Строителният предприемач съобщи, че на годишна база общината харчи по 600 000 лв, за заплати на общинските съветници.

"Иска ми се в края на този мандат да оставим нещо на хората. С риск да бъда наречен популист предлагам парите, които ще спестим от невзетите 99 % за заплати да изразходваме за социална дейност - дали ще направим две детски градини или ще ги дадем за субсидията на спортните клубове, това ще бъде наше решение",

мотивира се Румен Димитров. Срещу него възропта Благо Солов. "Няма пречка получената от всеки съветник заплата да я дари за каквото поиска. Аз го правя от 16 години. Светото писание казва: "Като правите добро, нека едната ръка да не знае какво върши другата". Така че вземайте, па дарявайте", опонира Солов. Реплика направи и Елисавета Георгиева. "Всяка работа заслужава своето възнаграждение и безплатен обяд няма. Ако не получаваш заплата и не си успял човек, интересно как би защитавал интересите на гражданите", попита задочно Георгиева.

При правото си на дуплика Румен Димитров припомни, че всеки акт на дарение е форма на лично волеизявление. "Аз също не съм получавал заплата тук от 16 години, защото съм я дарявал без да съм декларирал това публично пред обществото. По-важното е друго.

Ние всички имаме претенциите, че сме личности - всеки в своята област. И хората не са ни пратили тук за да получаваме заплата, а да работим и защитаваме обществения интерес",

подчерта вносителя на предложението. След като то не получи "зелена светлина", в мандат 2023-2027 г. общинските съветници на Пазарджик ще получават брутно възнаграждение от 1215 лв., а техният председател ще се разписва срещу 2700 лв. (90 % от заплатата на кмета на общината). Важно условие е, че удръжките от заплатата са само за съветниците, които не се осигуряват другаде. Простите сметки показват, че бащиците отново ще бъдат сред най-високоплатените хора в държавата, вземайки часова надница от близо 400 лв. Тя се формира така на базата на времето, което отделят за участие на сесия и в постоянни комисии.         

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 12 оценки
3.4/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

30.12.2023 | 17:49

Циркаджии

Отговори
0 1
В ПОЛЗА РОДУ АМА ДРУГ ПЪТ

В ПОЛЗА РОДУ АМА ДРУГ ПЪТ

30.12.2023 | 13:03

ДАААА, И В ПЕЩЕРА РАБОТЯТ ТАКА В ПОЛЗА РОДУ..................ОСОБЕНО ДЕЛИО ВОЙВОДА

Отговори
2 0
Ваня

Ваня

30.12.2023 | 08:59

Популист

Отговори
3 2
Тошо

Тошо

29.12.2023 | 19:25

Никой не ги кара на сила там, като гледам колко пари дават за изборите явно има далавера .

Отговори
15 1
А бе този на много се е оценил!

А бе този на много се е оценил!

29.12.2023 | 18:29

А защо да не си плаща на общината за да е там? Мозъчен инвалид се напряга да се представи за популист. КПКОМПИ да се сезира от къде му са парите за изборите!

Отговори
9 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?