Следвайте ни

Общини въстават срещу новия Закон за ВиК

Манолова изпрати становище до МРРБ за оттеглянето на проекта

viber icon

Новият Закон за ВиК да бъде оттеглен, защото не решава нито един от проблемите на потребителите, а създава предпоставки за драстично увеличаване на цената на водата. Законопроектът представлява грубо погазване на правата на потребителите.

Това се казва в становище на председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, изпратено днес, до регионалния министър във връзка с проекта на Закон за ВиК, който до 25 ноември 2020 г. е в процедура на обществено обсъждане.

Въвежда се задължително изискване за един ВиК-оператор на една област със 100% или над 51% участие на държавата в капитала му. Това означава, че добре действащи сега общински ВиК-дружества ще се одържавят, посочва Манолова в становището си.

Тя е категорична, че не е съгласна с въвеждането на три нови такси достъп до всяка ВиК-услуга – за достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция. Трите такси ще се заплащат, независимо дали се използва вода, или не. Също така те нямат таван и не е ясно колко високи ще бъдат, посочва тя.

Манолова е категорична, че създаването на независима Комисия за ВиК-услугите означава тя да гарантира, че сама ще изготвя и приема подзаконовите нормативни актове, а не да изпълнява правомощия, определени от изпълнителната власт. Манолова настоява още решения на Комисията за регулиране на ВиК, която ще определя и цената на водата, да се вземат единодушно от тримата членове, в противен случай се получава, че двама човека ще определят цените на ВиК-услугите в страната.  

В същото време потребителите няма да имат право да обжалват цените, а в закона не пише колко ще струва на гражданите издръжката на тази комисия. Като административно-правен абсурд Манолова определя, че Комисията ще приема наредбите за цените и показателите за ВиК-услугите, а след това тези цени (от уж независимата Комисия) ще се одобряват от Министерския съвет.

Манолова подчертава, че в Закона за ВиК не е посочена и дефиниция на „уязвим потребител“ във връзка с получаването на „водни помощи“.

Не е ясно защо за промишлените потребители ще има индивидуални договори, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има, посочва още тя в становището и допълва, че Общите условия към договорите на битовите потребители трябва да са публични.

Проектът за ЗВИК е грубо посегателство срещу правата на потребителите, защото предвижда съдия изпълнители и колектори да събират вземанията от гражданите с просрочени сметки и съответно спиране на достъпа им до вода. ВиК-операторите ще разкриват дирекции за събиране на вземанията, което несъмнено ще повиши цената на водата. В чл. 96 и чл. 97 на ЗВИК се предвиждат и глоби на физически и юридически лица, но не пише кой ще издава актовете, пише още Манолова в становището до МРРБ.

По думите й особено опасно за потребителите е ВиК-операторите да изготвят петгодишни бизнес планове, в които да могат да променят цената на водата при всякакви настъпили увеличения на ценообразуващите елементи - цени на горивата, на електроенергията, МРЗ, водни количества, базови консумативи и т. н. Законът създава предпоставка за ново увеличение на цените на ВиК-услугите още преди 1 януари 2021 г. и остава с неясни цели и мотиви, категорична е Манолова.

Тя е категорична, че Законът ще предизвика освен правен хаос и хаос в етажните собствености и сметките за парно и вода. Предвижда се 24 месеца след влизането на Закона за ВиК в сила, хората да монтират индивидуални водомери и топломери на дистанционно отчитане. Ще могат ли ВиК-операторите дистанционно да отчитат данните на топлофикационните дружества на абоната и обратно остава загадка, въпреки промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат приемани, обяснява Манолова.

Със закона не се решава и проблемът с така нареченото „общо потребление”, в това число и със справедливото преразпределение на ползваните количества между потребителите в една етажна собственост, заяви тя.

Във връзка с национализацията на общинските ВиК-дружества, Манолова днес се среща с граждани в Берковица за запазването на общинското ВиК в града.

Берковица е една от седемте общини, заедно с Брацигово, Кресна, Петрич, Сапарева баня, Струмяни и Троян, които се обявиха публично срещу новия Закон за ВиК и заложената в него норма една област да се обслужва от един ВиК-оператор. Именно Берковица беше домакин на срещата между тях.

Припомняме, че има и 6 области от 28-те, които към момента не са постигнали такава консолидация, а именно Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Разград и Ловеч.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?