32
Следвайте ни

Общината тегли заем за нови проекти и покриване на стари дългове

Обсъждането с гражданите предстои на 13 декември

viber icon

Нов дългосрочен заем възнамерява да поеме Община Пазарджик. Общият му размер е над 20 милиона лева. Общественото обсъждане по темата предстои на 13 декември.

 

Бъдещият дълг е с три подлимита, като с него ще се рефинансира съществуващ дълг и ще се осигури допълнително финансиране за изпълнение на проекти по програми на Европейския съюз и проекти, свързани с капиталовата програма, пише в поканата на кмета Тодор Попов за предстоящото публично обсъждане, насрочено за 13 декември от 10,00 часа в залата на Общинския съвет.

Първият подлимит е с максимален размер 13 милиона лева, а точната сума ще бъде определена след проведената процедура за избор на финансова институция. Той ще бъде под формата на дългосрочен дълг, поет с договор за банков кредит за рефинансиране на текущ дълг в Общинска банка. Обезпечението ще бъде залог върху собствени приходи и изравнителна субсидия за периода на действие на договора в размер на не повече от 100%. Условията на погасяване ще бъдат според условията на банката, не е предвиден гратисен период.

Вторият подлимит ще бъде до 3,5 милиона лева, също дългосрочен дълг, поет с договор за револвиращ банков кредит за мостово финансиране за изпълнението на проекти, финансирани и съфинансиране от фондовете на ЕС. Обезпечението е залог върху собствени приходи и изравнителна субсидия за периода на действие на договора в размер на не повече от 100%, включително и договорите, предмет на финансиране. Усвояването е планирано на части, срещу представяне на договори по европроекти, за които е необходимо мостово финансиране. Крайният срок на погасяване е до 5 години от датата на сключване на договора за кредит. На всеки нов годишен период банката ще осъществява мониторинг на кредитната сделка. Погасяването ще става със собствени приходи. 

Третият подлимит е с максимален размер до 3 милиона лева. Той ще бъде дългосрочен дълг, поет с договор за банков кредит за реализиране на инвестиции, съобразно капиталовата програма на община Пазарджик. Ще бъде обезпечен залог върху собствени приходи и изравнителна субсидия за периода на действие на договора в размер на не повече от 100%. Срокът за усвояване е 18 месеца. Погасяването ще стане до 7 години от датата на сключване на договора за кредит. Гратисен период - до 18 месеца, на равни месечни вноски след изтичане на гратисния период, съобразно възможността за годишен размер на плащанията. Издължаването ще става от собствени приходи и от общата изравнителна субсидия. 

Още един дългосрочен дълг в размер на 1 451 947 лева е предвиден за обезпечаване на договор с гарантиран резултат (ЕСКО) за проектиране, доставка и внедряване на система за външно изкуствено осветление в град Пазарджик. Срокът за изплащане е 5 години. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?