Следвайте ни

Общината ще си търси парите за служебни погребения от наследници

Въвеждат по-строг ред при монтирането и поддръжката на паметници, рамки или плочи

viber icon

Общината да може да си търси разходите за служебни погребения от наследници на починалите. Това е предвидено в проект за изменение на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, който предстои да бъде гласуван от съветниците от местния парламент в Пазарджик в четвъртък. Предвиден е и по-строг ред при монтирането и поддръжката на паметници, рамки или плочи.

 

Документът е внесен от секретаря Румен Кожухаров и управителката на „Обредни дейности“ Ганка Маркова. В него се припомня, че в средствата за поддръжка на гробищата са предвидени пари за служебни погребения на самотни, бездомни, настанени в социални заведения.

Липсва обаче правна регламентация по отношение на служебните погребения на ​хора, непогребани повече от 14 дни от техни близки, и такива, за които след време се явяват наследници, отказали да се погрижат за тленните останки на своя наследодател. Те претендират за наследството на починалия и няма действащ механизъм, който да ги принуди да поемат разходите за погребението му по законов ред, посочват авторите в мотивите си.

С нов текст се предвижда разходите за извършените служебни погребения да се събират от известните наследници по общия ред. Покойници, оставени за повече от 14 дни в хладилните камери на „Обредни дейности“, също ще бъдат погребвани служебно, а парите за ритуала ще се търсят от наследниците им. Към категориите хора, за които общината поема тъжните ритуали, се добавят още две - безпризорни и без близки и роднини.

За да се подобрят редът и чистотата в гробищните паркове пък, в тях се забранява приготвянето на циментови разтвори по алеите, струпване на части от паметници и строителни материали извън предвидените за това места. Изграждането и монтирането на паметници, рамки, други трайни надгробни знаци и съоръжения, както и ремонти да се извършват само с писмено разрешение, издадено от управителя на гробищния парк или съответния кмет на кметство, който определя и точните координати на гробното място, гласи още новата наредба.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?