Следвайте ни

Общината ще доплати сметката за кръста над Велинград

Пазарджишката фирма "Металика" ООД получава дължимите й 8 бона

viber icon

Пазарджишката фирма "Металика" ООД най-сетне ще си получи дължимите 7 998 лв. за изграждането на кръста над град Велинград. Сметката ще плати местната общинска администрация по възложена от сдружение за развитие „Западни Родопи – Велинград“ поръчка за изграждането на православния възпоменателен кръст.

Сагата около християнския символ започва през октомври 2015 г. Тогава след решение на Общинския съвет, гражданското сдружение „Западни Родопи-Велинград“ получава разрешение за строеж. Кръстът е изграден с дарения от обществеността – граждани, фирми, неправителствени организации, от участници в проектирането и инвестиционния процес, и от фирми, участвали в строителството. Символичната първа копка е направена на 22 август 2016 г. След голяма дарителска кампания възпоменателният кръст е осветен на 24 декември 2016 г. от Константийски епископ Яков. Дарителските инициативи продължили и след изграждането на кръста, но цялата нужна сума за неговото изплащане така и не е събрана.

На 19 юли 2021 г. Пламен Ангелов - председател на гражданското сдружение, по чиято инициатива е направен кръста отправя молба към Община Велинград да подпомогне изплащането на дължимата сума, което не е по възможностите на гражданската организация.
Молбата е мотивирана с това, че след окончателното изплащане на кръста, сдружението ще може да завърши техническата документация и да го прехвърли на неговия законен собственик – Община Велинград.
Така на отминалата си сесия Общинският съвет с единодушно гласуване упълномощи кмета Костадин Коев да заплати дължимата сума на „Металика“ ООД – Пазарджик. Кметът получи мандат и да сключи тристранен договор между общината, „Металика“ ООД с управител Роман Цветков и Сдружение за развитие „Западни Родопи – Велинград“ с председател Пламен Ангелов. Този договор ще обезпечи въвеждането в експлоатация на обект „Монументално-декоративен елемент – възпоменателен православен кръст“ със застроена площ от 21.40 кв.м. и височина 21.50 метра.
С въвеждането в експлоатация ще могат да бъдат направени преграждания в диаметър около кръста в рамките на цялата му височина.

 

 

 

 

С решението на съветниците Община Велинград да погаси последните финансови задължения, идва моментът, в който всички работили за тази благородна кауза ще могат с чисто сърце и чиста съвест да отчетат, че са довели започнатото до успешен финал. А Възпоменателният православен кръст ще стане публична общинска собственост – ще бъде на и за всички жители на нашата община.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

демографска криза

демографска криза

04.08.2021 | 16:43

С тези кръстове държавата ни заприлича на ... гробище.

Отговори
0 0
pop/art

pop/art

04.08.2021 | 10:32

Krastonosna,no ne i hristiyanska feodalna evropeyska balkanska provintsiya e Bulgariya !

Отговори
1 0
AnAtEmA

AnAtEmA

04.08.2021 | 10:30

NAY-GOLYAMATA PROSTASHTINA,DIVASHTINA,KICH,TAPIZAM,FALS,.....E DA SE VYARVA,DA SE NOSI,DA SE IZPRAVYAT NASAM NATAM IZMISLENIYAT KRAST,KOYTO NYAMA ,AMA ABSOLUTNO NISHTO OBSHTO S UCHENIETO,ZARAKITE,POVELITE...NA CHOVEKA-PROROKA-EVREINA ISUS,SINAT NA MARIAM !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?