32
Следвайте ни

Общината поема дълг от общо 21 млн. лв., 28 съветници одобриха

Депутати и граждани призоваха точката да не се гласува

viber icon

С гласовете на 28 съветници предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов общината да поеме общински дълг в общ размер от 21 млн. лв. бе прието. Темата не мина без дебати в Пленарната зала, но обявеният преди редовната сесия протест не се състоя - отново не дойдоха граждани, а само десетина народни представители и кандидати за депутати в последните избори от партиите на промяната.

Попов обясни в обръщението си, че сумата не надхвърля лимита, който по закон общинат може да поеме като дълг. С част от нея ще бъдат погасени стари задължения, а с останалите ще се финансират европейски проекти, по които се изисква самоучастие. Погасяването ще е със същия интензитет, като целта на рефинансирането е да се договорят по-изгодни условия. Няма залог на имущество, само на собствени приходи.

Кметът подчерта, че всъщност не става дума за нов дълг и допълни, че в кризисни моменти като сегашния тези пари са необходими за обезпечаването на проектите, изпълнявани от общината.

"Говори се за нов дълг от 21 млн. лева, но не е така – ще си рефинансираме стария дълг от 12 млн. лева и ще останат пари за мостово финансиране, за да можем да участваме в реализирането на нови проекти, още повече, сега банковият пазар е изгоден. Реално ще върнем 13 млн. лева“ - заяви от трибуната Попов.

Съветникът Евтим Янев пък отбеляза, че до момента общината нее върнала нито лев от револвиращия кредит, който също се рефинансира с част от сумата, което кметът обясни с корекции по проекти и проблеми с ДДС. Стана ясно, че 4 млн. лв. от общата сума са теглени мостово и се очаква възстановяването им.

Последваха призиви за оттегляне на предложението, но при гласуването то бе одобрено с вота на 28 съветници, 10 бяха "Против", трима се въздържаха.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Здравкови страсти

Здравкови страсти

30.12.2021 | 10:44

Каква оценка поставяте на кмета Здравко Димитров след 2 години управление на Пловдив? Слаб (2) (1847) 71% Среден (3) (415) 16% Добър (4) (161) 6% Много-добър (5) (84) 3% Отличен (6) (107) 4%

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?