Следвайте ни

Общината готви по-висок данък за колите от догодина

След таксата за битови отпадъци - ново поскъпване: плащаме с 9 до 51 лева повече за автомобилите

viber icon

Поскъпване на още един местен налог гласи Община Пазарджик. Новината за готвения скок на данъка за автомобилите идва броени дни след тази за предстоящото от 1 януари увеличение на таксата за битови отпадъци. Предложението е публикувано на сайта на Общинския съвет. На 9 декември от 10,00 часа ще се проведе общественото му обсъждане. 

-------

Повишаването на автоданъка също ще влезе в сила от следващата година, ако бъде одобрено. В предложението от кмета Тодор Попов е предвидена промяна в коефициента за мощност на двигателя. За колите до 55 kW завишението е от 0,40 на 0,60, за тези от 55 до 74 kW - от 0,54 на 0,81, а при мощност от 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 на 1,50. 

В текста се пояснява, че сумата на облога се формира от два компонента - имуществен и екологичен, като в случая корекцията е само в първия. ​И че сегашните му размери не са променяни от 2009 г​. и са от най-ниските в страната. За сравнение са посочени равнищата на данъка в общини като Плевен, Велико Търново, Добрич и Габрово. Целта на промяната е осигуряването на повече собствени приходи, с ко​ито ще се даде възможност да бъдат реализирани редица проекти за проектиране, изграждане и реконструиране на пътища и инфраструктурни обекти. 

За ​колите с мощност ​​до 55 kW предложеното ​повишение е с 26 стотинки над минималните равнища по закон, а сумата на годишно увеличение за произволно избран автомобил с година на производство 2008 г. е между 9 и 13 лева. За возилата от 55 kW до 74 kW поскъпването също щяло да е с 26 стотинки, годишното увеличение - между 17 и 23 лева, а за тези от 74 kW до 110 kW - съответно 40 стотинки, или между 35 и 51 лева годишно.

Справка показва, че при настоящите нива на облога са събирани 4 202 209 лева, ​а при новите от догодина се очакват 5 216 598 лева, или с над милион повече. 

Коментари (2)

Иван

Иван

09.11.2020 | 15:19

Абе с тези пътища, не ви ли е срам да искате повече пари? Половината град е като военна зона по асфалта (ако може да се нарече така). Дупки, бабуни, нагънат асфалт.. не смогваме да си попфавим колите от едно излизане из града - то са баланси, носачи, изкривени джанти, разбити предници... смешници, нагляри и безочливи мерзавци. Направете нещо по въпроса, вместо само да лапате пари.

Отговори
2 2
Иван

Иван

09.11.2020 | 13:03

Абе да правехте нещо свястно с тия пари щях да го преглътна някакси. И защо решихте, че по-големите таралясници трябва да плащат по-малко? Как пък на все сакати кметове попада Пловдив от толкова време насам? На всичко отгоре десетки хиляди автомобили всеки божи ден замътсяват града без да плащат и стотинка, защото се водят в Марица, Родопи или някоя друга сателитна община.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?