102

Община Велинград иска нов заем от финансовото министерство

Община Велинград да поиска нов заем от 3 милиона лева от Министерството на финансите. Такова решение прие местния Общински съвет на първата си за годината сесия. Кметът Костадин Коев не взе отношение по темата, но съветниците гласуваха единодушно и без никакви разисквания въпросната точка.
Предисторията на този казус започва преди 2 години, когато през април 2021 г.,  съветниците упълномощиха кмета Костадин Коев да отправи искане до министъра на финансите за отпускане на целеви безлихвен заем на общината от централния бюджет в размер на 3 милиона лева. Целта на трансфера е да се финансира касовия дефицит по общинския бюджет за 2021 г., когато състоянието на общинската хазна бе допълнително влошено заради Ковид кризата. Срокът за възстановяване на борча от 3 милиона лева бе 1 година, но през 2022 г. общината не успя да го върне. Като причина администрацията посочи изцяло променената икономическа обстановка, непрекъснато нарастващите разходи за издръжка (електрическа енергия, горива, услуги и др.), инфлацията, завишаването на разходите, свързани с ремонтите на общинската инфраструктура. Затова през март'2022 г. Общинският съвет даде съгласие за удължаване на срока за връщане на заема до 20 април на 2023 г. Оказа се, че  общината няма да успее да спази и този срок, като причината се криела в икономическата криза и фактът, че администрацията на Коев не е повишила размера на данъците за 2023 г. и следователно няма как да вдигне постъпленията в общинската хазна.

Кметът Костадин Коев мотивира искането за нов общински борч

Аргументацията на предложението кметът Костадин Коев е прозаична: „Налице е обективна невъзможност на общината през 2023 г. да генерира достатъчен ресурс, за да изпълнява основните си функции и да оперира нормално и едновременно да успее да плаща падежиращия дълг. Всичко това създава касов дефицит в бюджета за местни дейности за 2023 г.“
Така на отминалата сесия Общинският съвет упълномощи кмета да отправи поредно искане до финансовото министерство за сумата от 3 милиона лева. С парите ще бъде рефинансиран непогасения размер на отпуснатия на общината през 2021 г. заем. Предстои Министерството на финансите да се произнесе по поредното искане на Община Велинград.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?