102

Община Ракитово осъди бивш свой адвокат

Международният арбитражен съд при Сдружение “Алианс за правно взаимодействие” отсъди в полза на община Ракитово срещу адвокат Лука Бельов и осъди ответника да заплати цената на предявения иск от 144 550 лв. , законната лихва в размер на 74061 лв. и разноските по делото на стойност 7255 лева. Делото е било образувано от общината за връщане на неправомерно получени суми от адв. Бельов. 

През 2009 г. двете страни сключват договор за образуване и водене на изпълнително дело, по което общината е била взискател.

Адвокатът образува изпълнително дело пред ЧСИ във връзка с неизпълнен договор за СМР. В резултат на извършените действия от страна на ЧСИ по изпълнителното дело и по сметка на съдебния изпълнител, започват да постъпват суми от длъжника. 

Лука Бельов е направил искане пред ЧСИ постъпилите средства да бъдат превеждани по неговата лична сметка.

За получените средства, той не уведомява общината, но при проверка от страна на администрацията за движението по делото, става ясно, че абсолютно и без основание, изплатените от длъжника средства са преведени по сметката на адвоката, вместо по сметката на община Ракитово. 
Следват незабавни действия на общината, която завежда дело пред Окръжен съд Пазарджик, което е прекратено поради направено възражение от страна на адв. Бельов за наличие на арбитражна клауза, обуславяща компетентността на международния арбитражен съд при Сдружение “Алианс за правно взаимодействие”.

Общината завежда иска си пред арбитража, който счита за основателни претенциите на общината и уважава напълно предявените искове срещу адвоката с решение от 18.08.2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?