32

Община Пазарджик подписа договор за присъединяване на соларния парк

Приходи от фотоволтаиците ще се ползват за подпомагане на местната общност

Предварителен договор подписаха днес в Община Пазарджик изпълнителният директор на „Електроразпределение Юг“ ЕАД Йорданка Жулева и Антони Върбев - управителят на "Пазарджик солар сити" ЕООД, общинското дружество, което ще стопанисва изграждащия се в момента соларен парк на града. Сключването на контракта стана в Кметската зала. Той предвижда присъединяването към електроразпределителната мрежа на обект „Фотоволтаична електроцентрала“ – ФЕЦ, с обща инсталирана пикова мощност 4,98 МW. Сред гостите бяха Георги Христов – ръководител Район Пловдив на Енергиен системен оператор и Йоаким Гасер – председател на съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ ЕАД. 
Кметът на Пазарджик Тодор Попов отбеляза, че с парафирането на договора се завършва цикълът на административните дейности за соларния парк. Той ще бъде с капацитет 10 Kw и ще бъде изпълнен на два етапа. Това е първият проект за един от парцелите, тъй като законът позволява обща процедура само ако терените са един до друг, но понеже те не са, предстои изготвянето на втори проект. Той ще бъде започнат още утре, началото на изграждането е планирано за началото на май, а плановете са до началото на юни да е готов. От следващата седмица Община Пазарджик ще започне и преговори с обслужващата банка ОББ за финансиране на проекта.
"Това ще ни позволи в следващите години да развиваме политики, които ще са полезни за цялата ни общност - допълни още Попов. - Ще насочим всички средства към подпомагане на млади семейства, талантливи деца, проекти в сферата на спорта и културата, които са ни важни" - подчерта кметът, като специално благодари на портньорите от регионалното представителство на "Електроразпределение Юг" за безрезервното им съдействие за проекта, както и на Електроенергийния системен оператор, без чиято подкрепа е невъзможно да се осъществи подобен проект.
"Това е добър пример за община, частни партньори и държавни структури работят перфектно за важни дейности свързани с местната общност. Това е важен пример, когото ние искаме да дадем на всички останали общини, за да могат те също да се възползват от това. За да могат и те да направят това за своите общини, за нас е чест, че ние сме първите" - заяви Тодор Попов.
Йоаким Гасер – председател на съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ ЕАД, също благодари за поканата и възможността да участва в срещата, като не пропусна да изрази адмирациите си:
"Поздравявам Общината. Нашата задача като мрежови оператор е да сме важен фактор в този етап в който ще се случи промяната в енергийния сектор, но за тези промени е нужна ясна визия и стратегия, за да могат да се направят правилните инвестиции. Важно е произвеждането на еленергия да става там където е самото потреблемие за да може да се ползва по най-добрия начин съществуващата мрежа" - каза Гасер.
Ръководителят на Район Пловдив към Електроенергийния системан оператор също поздрави екипа на Общината - първата, която ще изгради на своя територия толкова голяма фотоволтаична централа, която ще бъде от полза за гражданите. 
"Ние помагаме с каквото можем и ще направим така, че този проект да се случи във възможно най-кратки срокове и общината да изпълни своите ангажименти към гражданите и региона. Надявам се повече общини да последват примера и така да развиваме нашата енергийна система – там където са консуматорите там да бъдат и производителите" - каза Христов и пожела успех на начинанието.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?