32

Община дарила на читалище имот привидно, за да спечели европроект

Община заведе дело срещу читалище, за да си върне имот, дарен привидно, за да се спази изискване на проект по европрограма. Необичайният съдебен спор е заведен за сградата на Народно читалище "Отец Паисий-1890" в Лесичово. 

Производството е образувано след искова молба от Община Лесичово. В нея се казва, че на 5 юли 2013 година с договор за дарение на читалището е прехвърлен поземлен имот от 1282 кв.м и построената в него двуетажна сграда на културното ведомство с площ 826 кв.м. Описаната сделка обаче е привидна, а кметството никога не е имало намерение да дарява собствения си имот. Формално е използвана нотариалната форма за дарение на имот с цел реализирането на проект по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 за саниране на читалищното здание. След изпълнението на проекта ръководството на читалището се е задължило да върне собствеността, но това до момента не е сторено. Тогавашният председател на културното ведомство е знаел, че сделката е привидна, което личи от нарочно издадения обратен документ  (contra letter).

В исковата молба се подчертава още, че става дума за общински имот, пряка отговорност за който носи кметът на Общината. Там се провеждат редица мероприятия, организирани от местната администрация, която среща затруднения, защото за всяка събитие или услуга за населението трябва да иска разрешение от ръководството на читалището.

Затова е поискано от съда да постанови, че сделката е привидна, тоест - нищожна, а ответната страна да поеме разноските за процеса.

От читалището не са изпратили отговор на исковата молба в срок, нито са имали представители в процеса, макар да са разяснени последиците от това. Затова спорът е гледан без тяхното участие, като преди това магистратите са обявили в открито заседание, проведено на 22 декември миналата година, че ще се произнесат с неприсъствено решение. То е взето на 5 януари и гласи, че договорът за дарение трябва да се обяви за нищожен. Читалището е осъдено да плати на Община Лесичово малко над 620 лева деловодни разноски. Не е уважена претенцията за възстановяване на разходите за адвокат - в договор за правна помощ е цитиран хонорар от 2390 лева, но не са представени доказателства за банков превод. Решението е окончателно.

Обновяването на читалището бе извършено с два проекта по Програмата за развитието на селските райони, като дейностите приключиха през 2015 година. Единият бе на стойност около 760 хиляди лева, вложени в основен ремонт на покрива, подмяна на цялата дограма, саниране и измазване на сградата, пълно обновяване на помещенията. С втория проект на стойност 287 хиляди лева, е подменено цялото оборудване и обзавеждане на културното ведомство – доставени са нови рафтове, бюра и шкафове, гардероби, изцяло обновени са столовете в голямата зала. Закупени са 16 нови компютъра, кино машина, професионално осветление и озвучаване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?