Следвайте ни

ОбС отказа помощ за апаратура за КОВИД диагностика за болницата

viber icon

Общинският съвет отхвърли предложението на Бойка Маринска за отпускане на 90 000 лева на МБАЛ-Пазарджик за закупуване на апаратура за КОВИД диагностика. Надделя мотивът, че държавата като мажоритарен собственик би трябвало да се погрижи за това, още повече, че подобно искане е отправено и от Кризисния щаб.

Предложението на Маринска бе нужната сума да се отдели от парите за спортни събития или от представителните разходи. Тя припомни, че Пазарджик е сред регионите с най-силен натиск над здравната система – заболелите и починалите се увеличават лавинообразно, а медиците в Областната болница са на ръба на силите си. Апаратурата би помогнала да се спасят животи. Маринска прикани кмета Тодор Попов да призове медсестрите от училищата и детските градини да се включат в борбата за спасяването на хора.

Градоначалникът обясни, че общината е работодател на здравните работници в училищата, но не може да ги задължи да помагат в болницата – това не е в трудовите им характеристики. С тях е говорено, който е искал, е можел да се включи, но това е личен избор, а повечето от тях са в пенсионна възраст, допълни Попов.

После припомни, че най-големият проблем в лечебните заведения е „живата сила“, цитирайки ген. Венцислав Мутафчийски. 

„Една сестра или един лекар в момента обслужват по 40 пациенти – допълни кметът. Като се разболее някой от тях, смените му поемат другите. Трябва да им благодарим и да ги поздравим, но те си носят кръста. Това е техният избор, тяхната професия, такава е ситуацията“.

Попов припомни, че искане за напълно оборудвана лаборатория за PCR тестове е подадено от Кризисния щаб и има уверение от няколко държавни ведомства, че това ще бъде изпълнено. По думите му, работа на държавата е да осигури апаратура, тъй като болницата е държавна, а общината има миноритарен дял от капитала.

„Г-жа Маринска предлага да подарим на държавата в лицето на държавната болница 100 000 лева, каза Евгени Абаджиев. Мисля, че е несериозно община да спонсорира държавата. Напротив – тенденцията е точно обратната в тази криза“.

Юристът Златко Митрев пък опонира, че Общинският съвет няма правно основание да отпусне пари за държавното лечебно заведение, тъй като още по времето на Цветан Цветанов е отпаднала възможността държавата да има спонсори.

При гласуването 16 се обявиха „Против“, само 11 – „За“, 8 се въздържаха.

Сесията бе първата в историята на ОбС, предавана наживо в интернет заради ограниченията срещу разпространението на зарази. 

Цялото заседание може да проследите ТУК.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?