Следвайте ни

Обор с 50-60 крави изникна при вододайната зона на Пазарджик

viber icon

Временен обор се десетки крави се е появил във вододайната зона на Пазарджик. Обектът е близо до първата помпена станция в землището на Мокрище, сигнализира Спас Спасов, ловец и журналист към издания за лов и риболов. И буквално на десетина метра от съоръженията, захранващи с питейна вода повече от половината град.

Спасов твърди, че е видял агъла още през октомври и е уведомил няколко институции за опасността от замърсяване на водата, още повече, че наблизо се вижда и незаконно сметище. Отвсякъде му искали писмено да депозира сигнали, което е направил тази седмица – до ВиК, Община Пазарджик, Общинския съвет, Областната управа, РЗИ и други ведомства.

За пазарджиклията е необяснимо защо досега – вече 6 месеца, никой не се е намесил, ако строежът е без документи. На мястото е виждал към 50-60 крави. Мъжът се надява ресорните служители да си свършат работата, преди да е пострадала чистотата на питейната вода. 

От ведомствата, на които ние препратихме сигнала на Спасов, до момента успя да направи проверка единствено Областната дирекция по безопасност на храните, която досега не е сезирана по случая. Директорът д-р Петко Митев лично е отишъл на място, за да разбере как се е появил оборът. Оказало се, че той е временен – само за пладнуване.

Собственикът на кравите ги отглежда съвсем законно във ферма в село Мокрище. Необичайно топлата зима му дала възможност да ползва почти без прекъсване паша на открито. Човекът изградил временното съоръжение в своя наследствена нива, която обаче е прекалено близо до сондажа на ВиК. 

Оказало се обаче, че няма къде другаде животните да пасат, освен в коритото на река Марица – всички други имоти са частни и не са оставени пасища. Но е пропуснал да уведоми Областната агенция по храните за временния обект и ще бъде глобен.

Уведомени са РЗИ и Басейновата дирекция. Ще се търси компромисно решение, така че да няма риск за питейната вода, но и да се даде възможност на животновъда да продължи да отглежда стадото си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?