32

Обновяват зала в Историческия музей с над 350 хиляди лева

Финансирането е по европейска програма, търсят изпълнител

Мащабни ремонтни дейности предстоят в Регионалния исторически музей в Пазарджик. По европроект ще бъде ремонтирана и обновена експозицията в зала "Археология". Очаква се строителните дейности да са на стойност над 350 хиляди лева.

Проектът предвижда над 20 вида дейности. Сред тях са подмяна на осветителни тела, камери и датчици, поставяне на нов таван, въздуховод, парапет, полагане на настилка по стълбища, монтиране на пожароизвестителна система, изграждане на емпоре (втори непълен етаж) с рампа, изградено от метална конструкция по проект и изработено от проектант конструктор. Освен това ще се направи съвременна топлоизолация на помещенията, а прозорците ще бъдат закрити с метални решетки. По план трябва да се осигурят и съвременна климатична и вентилационна техника. За стените пък е предвидено грундиране, шпакловки с мрежа и изолационни материали, боядисване.

Средствата за изброените подобрения ще бъдат осигурени по проект за ревитализация на пространството и обновяване на експозицията в зала „Археология“ на музея. Финансирането е по Европейската програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Културната институция е обявила конкурс за избор на изпълнител. В момента тече срокът за набиране на оферти. Те ще се приемат до 31 март в полунощ.

Припомняме, че проектът е един от няколкото, спечелени от екипа на Регионалния исторически музей през 2022 г. Общата им стойност е над 892 хил. лв. Основна цел е да се представи богатото културно наследство чрез ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията в зала „Археология“. По другите проекти предстои закупуване на витрини и реквизит, подобряване на визуализацията при представяне на най-ценните и най-интересните артефакти, осигуряване на оборудване за фондохранилищата и др.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?