Следвайте ни

Обновяват джамия в Сърница по проект за опазване на културно наследство

viber icon

Мюсюлманското настоятелство „Петелци” - гр. Сърница, подписа договор с Държавен Фонд Земеделие по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от Стратегията на МИГ - Високи Западни Родопи – Борино - Доспат - Сърница”, съобщи кметът на града Неби Бозов. Проектът предвижда „Ремонт на съществуващ молитвен дом – джамията в кв. Петелци” на стойност 117 484 лева. С него ще се реализира извършване на ремонтни дейности - в това число: поставяне на нови улуци, снегозадържащи елементи, облицовка на комини и подсилване на стрехата. Ще се постави топлоизолация на фасадата и пода, измазване и отводняване на минарето, както и поставяне на лед прожектори, лед ленти и маркучи за външно освтление. Предвидено е и поставяне на PVC дограма по Североизточната фасада, както и в подпокривното пространство. Ще се промени изцяло обликът на двора, като се поставят бетонни плочи и облицовка на цокъла на сградата и оградата.
При подготовката на Стратегията на ВОМР - МИГ - ВЗР– Борино - Доспат - Сърница”, разработена въз основа на местните потребности и потенциал, беше решено допустимите бенефициенти да се възползват от финансиране в равни дялове, затова сумите в отделните мерки са разпределяни 50% за частния сектор и 50% за публичния сектор. На етапа на разработване на стратегията Община Сърница настоя да се заделят средства в подмярката, от които могат да се възползват и религиозните вероизповедания на териториите на общините.
Община Сърница оказа пълно съдействие на Мюсюлманското настоятелство „Петелци” при разработване на техническия проект, подготовката на проектното предложение и кандидатстването пред Местната инициативна група.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?